Pápež František po prílete na Kubu: Sloboda, pokoj, nádej a zmierenie

20.09.2015 23:04

Cesta, ktorou prechádzal pápež František z havanského letiska - AP

20/09/2015 12:43
 
 

Kuba 20. septembra – Príchod Svätého Otca na návštevu Kuby v sobotu 19. septembra sprevádzalo mimoriadne srdečné prijatie miestnymi obyvateľmi. Najmenej stotisíc Kubáncov zdravilo latinskoamerického pápeža na 18-kilometrovom úseku z havanského letiska na nunciatúru, ktorá je počas štyroch dní návštevy jeho rezidenciou. Pápež František pri uvítacej ceremónii na letisku povzbudil miestnych politikov k pokračovaniu v procese normalizácie vzťahov s USA, aby tak dali „príklad zmierenia pre celý svet“. Jeho odkaz Kubáncom možno zhrnúť do týchto slov: sloboda, pokoj, nádej a zmierenie.

O 16. hodine popoludní, čiže 22.00 nášho času pápeža Františka pod schodíkmi lietadla privítali prezident Kubánskej republiky Raúl Castro a arcibiskup Havany kardinál Jaime Ortega. Keď skupinka detí priniesla kvetinový dar na privítanie, pápež František každé z nich otcovsky k sebe pritisol. Pri slávnostnej ceremónii s vojenskou dychovou hudbu, delostreleckými salvami, pochodovaním čestnej jednotky po privítacej reči prezidenta Svätý Otec predniesol svoj prvý príhovor na pôde ostrova.

Predstaviteľom štátu i Cirkvi a celému kubánskemu ľudu sa poďakoval za bratské prijatie a prezidenta Castra požiadal, aby tlmočil pozdrav svojmu bratovi Fidelovi. Vyjadril prianie, aby sa jeho pozdrav dostal aj k tým, s ktorými sa z rôznych dôvodov nebude môcť stretnúť a ku všetkým Kubáncom rozptýleným po celom svete. Nadviazal na slová prezidenta z privítacej reči, že medzi Svätou stolicou a Kubou trvajú neprerušené diplomatické vzťahy už 80 rokov. Spomenul aj svojich dvoch veľkých predchodcov, ktorí ostrov navštívili v rokoch 1998 a 2012.

Pápež František, ktorý na Kube navštívi aj národnú svätyňu v El Cobre, vyzdvihol silnú mariánsku úctu obyvateľov ostrova, ktorý si ju pred sto rokmi zvolil za svoju patrónku. S poukazom na geografickú polohu Kuby podotkol, že „jej prirodzeným povolaním je byť miestom stretnutia, aby všetky národy žili v priateľstve, ako o tom sníval José Martí“, vedúca osobnosť idey kubánskej nezávislosti z 19. storočia, a podobne i sv. Ján Pavol II.

Svätý Otec v tejto súvislosti poukázal na význam súčasného procesu normalizácie vzťahov Kuby s USA:

„Už niekoľko mesiacov sme svedkami procesu, ktorý nás napĺňa nádejou: procesu normalizácie vzťahov medzi dvoma národmi po rokoch vzdialenia sa. Je to proces, je to znamenie víťazstva kultúry stretnutia, dialógu, „systému univerzálneho zhodnocovania... nad navždy mŕtvym systémom dynastií a skupín“, ako vravieval José Martí. Povzbudzujem zodpovedných politikov, aby pokračovali touto cestou a rozvíjali všetok jej potenciál, ako dôkaz vznešenej služby, ku ktorej sú povolaní v záujme pokoja a dobra svojich národov, celej Ameriky, a ako príklad zmierenia pre celý svet. Svet potrebuje zmierenie v tejto atmosfére tretej svetovej vojny po čiastkach, ktorú zažívame.“

V závere príhovoru zveril pápež František svoju návštevu Kuby do príhovoru Panny Márie z Cobre, blahoslavených Olallo Valdésa a Josého Lópeza Piteiru i ctihodného Félixa Varelu. (Viac o spomenutých osobnostiach)

Plné znenie príhovoru Svätého Otca na letisku v Havane

Prezident Raúl Castro vo svojej privítacej reči ocenil stanoviská pápeža Františka k témam spravodlivosti a životného prostredia v jeho dokumentoch Evangelii gaudiumLaudato si´ ako i pri jeho stretnutiach s lídrami ľudových hnutí. Hovoril o nespravodlivom a nemorálnom medzinárodnom systéme, ktorý globalizoval kapitál a urobil si z peňazí svoj idol. Spomenul svojho brata Fidela ako vodcu Kubánskej revolúcie a vymenoval výdobytky kubánskeho socialistického systému, predovšetkým v oblasti zdravotníctva a školstva, hovoril o potrebe uchrániť socialistický systém a tiež o spolupráci krajín latinskoamerickej a karibskej oblasti na vytváraní mierovej zóny a dosiahnutí národnej suverenity. Poďakoval Svätému Otcovi za jeho podporu dialógu medzi USA a Kubou  a odsúdil americké embargo ako „kruté, nemorálne a nezákonné“, ktoré musí skončiť. Vyslovil tiež požiadavku vrátenia územia americkej základne Guantanamo Kube. V závere pripomenul 80 rokov neprerušených diplomatických vzťahov so Svätou stolicou a klímu vzťahov medzi vládou a Katolíckou cirkvou v krajine označil za príkladnú.

Privítací ceremoniál na letisku pokračoval predstavením členov delegácií, pri ktorom prišli pápeža Františka pozdraviť aj biskupi jedenástich kubánskych diecéz pod vedením predsedu miestnej konferencie biskupov Mons. Dionisia Guillerma Garcíu Ibáñeza, arcibiskupa Santiaga de Cuba, spolu s apoštolským nunciom Mons. Giorgiom Linguom. Svätý Otec sa potom v otvorenom papamobile presunul do Havany, pozdravujúc jasajúce zástupy popri ceste. -jb-