Pápež František ide o týždeň do Kene, Ugandy a Stredoafrickej republiky

20.11.2015 12:30

 

Svätyňa venovaná mučeníkom v ugandskom Namugongu - RV

19/11/2015 20:16

 

Vatikán 19. novembraV Tlačovom stredisku Svätej stolice dnes predstavili program 11. zahraničnej apoštolskej cesty pápeža Františka, ktorá ho už o týždeň zavedie do Afriky. V dňoch 25. – 30. novembra postupne navštívi Keňu, Ugandu a Stredoafrickú republiku.

Riaditeľ Tlačového strediska páter Federico Lombardi, ktorý novinárov podrobne informoval o detailoch cesty, pripomenul, že ide o prioritnú voľbu Svätého Otca. Ten sa už na začiatku svojho pontifikátu počas návratu z Brazílie pred novinármi vyjadril, že Afrika a Ázia budú hlavnými destináciami jeho ciest. Po ázijských cestách do Kórey, na Srí Lanku či na Filipíny tak tentoraz prichádza na rad Afrika.

Stredoafrická republika, ktorá bude záverečnou a najriskantnejšou etapou šesťdňovej cesty, bola pre pápeža Františka prioritným cieľom už od začiatku plánovania cesty do Afriky. Ide o skutočnú perifériu v celosvetovom pohľade. Krajina je zbedačená trojročnou občianskou vojnou a ešte stále celkom nezvíťazila nad násilím, ktorého výsledkom je množstvo nútene vysídlených ľudí, ktorí po úteku z vypálených dedín hľadajú útočisko najmä v záchytných táboroch v okolí hlavného mesta Bangui. Od minulého roku vedie krajinu dočasná prezidentka Catherine Samba-Panza, ktorej úlohou je priviesť krajinu k voľbám. Podľa slov P. Lombardiho, pápež chce na prvom mieste prejaviť svoju blízkosť ľudu trpiacemu konfliktmi a napätiami, a preto hneď po oficiálnej privítacej ceremónii budú jeho kroky smerovať do jedného z utečeneckých táborov, v ktorom koná pastoračne službu katolícka farnosť.

Uganda je krajinou, ktorú navštívil v už v roku 1969 pápež bl. Pavol VI. v rámci historicky prvej cesty pápeža na africký kontinent. Neskôr sem zavítal aj sv. Ján Pavol II. Susedná Keňa privítala pápeža Jána Pavla II. na svojom území celkovo trikrát.

Pápež František sa na cestu vydá v stredu 25. novembra ráno. Okrem oficiálnych štátnych ceremónií a stretnutí s diplomatickým zborom bude v každej krajine sláviť pod otvoreným nebom liturgiu s masovou účasťou a stretne sa so zložkami miestnej cirkvi: biskupmi, kňazmi, rehoľníkmi, seminaristami, učiteľmi, katechétmi a mládežou. Celkovo 19 príhovorov prednesie väčšinou v taliančine, no v Keni a Ugande bude hovoriť aj po anglicky, v Stredoafrickej republike aj po francúzsky a v pobočke OSN v Nairobi po španielsky.

V kenskom hlavnom meste Nairobi okrem návštevy v pobočke OSN (UNON), ktorá je sídlom Programu pre životné prostredie UNEP a Programu pre ľudské sídla UN-Habitat,  zavíta aj do chudobnej štvrte Kangemi a absolvuje tiež ekumenické stretnutie.

V Ugande navštívi katolícku a anglikánsku svätyňu v Namugongo, ktoré sú venované 22 katolíckym a 23 anglikánskym mučeníkom z obdobia 1885-1887. V Ugande pápež navštívi aj charitatívne zariadenie.

Posledné dva dni šesťdňovej cesty strávi Svätý Otec v Stredoafrickej republike, kde najprv navštívi spomínaný utečenecký tábor, ale stretne sa tiež so zástupcami evanjelikov na tamojšej teologickej fakulte a pri večernej vigílii s mladými vyspovedá niekoľko  z nich. V hlavnom meste Bangui zájde aj do mešity na stretnutie s moslimskou komunitou. Návrat pápeža Františka do Ríma je plánovaný v pondelok 30. novembra vo večerných hodinách. Svätá stolica pred cestou pozorne sleduje bezpečnostnú situáciu. -jb-