Pakistanskí kresťania utekajú pred islamistami, Parvíz zostal. A stavia kríž. + V Čechách sa niekto vyhráža protiimigračným aktivistom

02.06.2015 22:51

V centre nepokojného pakistanského mesta Karáčí, kde sú na dennom poriadku útoky islamistov a prestrelky kriminálnych gangov, sa týči 42-metrový betónový kríž.

Kresťanský symbol, uprostred tejto prevažne moslimskej krajiny dosť neobvyklý, buduje pri vchode na starý kresťanský cintorín miestny podnikateľ Parvíz Henry Gill.
Kriz v Pakistane
Kresťania sú pritom v Pakistane menšinou, ktorá je vystavená silnej diskriminácii, smrteľným útokom zo strany radikálov a ich príslušníci smú vykonávať iba podradné práce. Kresťania v Pakistane čelia tiež často davovému násiliu kvôli falošným obvineniam z rúhania. Urážka proroka Mohameda môže byť podľa prísnych pakistanských zákonov potrestaná aj smrťou.

Útlak a násilie prinútili niektorých kresťanov k úteku, iní, ako práve Gill, zase ostávajú. „Pred dvoma rokmi som mal sen, v ktorom mi Boh povedal, aby som pre svoju komunitu niečo urobil,“ hovorí Gill.

Čítajte viac
Pakistan: Kresťania vyšli do ulíc. Nikto nás pred talibancami nechráni, tvrdia

Dva útoky na kresťanské kostoly v Pakistane majú desať obetí

„Chcem ukázať svetu, že kresťanská komunita v Pakistane potrebuje náboženskú slobodu,“ povedal Gill. Kríž má podporiť miestnych kresťanov, aby zostali.
Kríž, ktorý je v panoráme mesta neprehliadnuteľný, niektorí ľudia kritizovali. Gill to však „necháva na Boha“.

Predstaviteľ pakistanskej cirkvi povedal, že už navrhol zbúranie kríža, ak by sa ukázalo, že spoločnosť príliš rozvracia. Pochybuje však, že by k tomu došlo. „Šírime mier,“ povedal.

Kríž stavia Gill už dva roky, o pár mesiacov má byť hotový. Cintorín, pri ktorom kríž stavia, bol vybudovaný ešte počas britskej správy a je starý 200 rokov. O kríž sa budú starať správcovia cintorína.

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/356887-krestan-odvazne-stavia-v-moslimskom-pakistane-velky-kriz/

V Čechách sa niekto vyhráža protiimigračným aktivistom

Po útoku prichádza email

V piatok (29.5.) napadla v českom meste Olomouc skupina agresívnych cudzincov stánok s petíciou proti prijímaniu imigrantov. Petíciu iniciovala skupina “Islam v Českej republike nechceme”(IVČRN). Najagresívnejších jedincov zadržala polícia (viac TU).

Jiří X. Doležal upozorňuje, že celá udalosť bola pokračovaním štvrtkových slovných útokov, kedy skupina zahraničných študentov hovoriacich medzi sebou arabsky, opakovane útočila na zberačov podpisov. Organizátorka petície, Eva Hrindová, o incidente informovala políciu.

Celá udalosť podľa Doležala poukazuje na fakt, že si arabsky hovoriaci cudzinci uzurpujú nárok napádať českých občanov vyjadrujúcich myšlienky či požiadavky, ktoré nie sú arabsky hovoriacim cudzincom po chuti. Autor si zároveň myslí, že je to len začiatok…

V piatok večer sa o incidente začalo diskutovať na sociálnych sieťach. V sobotu sa na britských listoch objavil text Martina Dostála, šéfredaktora Olomouckého denníka: „Skupina arabských študentov, ktorí v Olomouci normálne fungujú a nikdy s nimi nebol žiadny problém, vyjadrila úplne pochopiteľne svoj nesúhlas s xenofóbnou petíciou. K poštuchávaniu (áno, nebol to žiaden útok) došlo až po provokáciách iniciátorov petície.“ Doležal označil text Dostála za úplne škandálny.

Ďalšou skutočnosťou v tomto prípade bolo výhražný email, z neznámeho a zrejme účelovo založeného účtu, adresovaný Eve Hrindovej. Píše sa v ňom, že „IVČRN je extrémistické hnutie šíriace nepravdy a lži o islame. Je dlhodobo monitorované ministerstvom vnútra. Tiež som už raz strhol vašu samolepku nenávisti, a keď bude treba, urobím to znova. Islam je v ČR prítomný 1100 rokov a prvý mešita tu bola už za Karola IV. (obnovíme jej, a nielen ju) Ak o tom nič neviete, tak z tejto krajiny pokojne vypadnite, my o burinu nestojíme. Ten stánok nikto nezdemoloval, a žiadny výrok o tom, že za 15 rokov z vás urobíme otrokmi, tam nepadol. Sú na to svedkovia. Tí ľudia hovorili väčšinou iba arabsky, a mne je jasné, že hlupáci vášho zrna nevedia arabsky ani slovo. Takže to skôr vyzerá tak, že budete čeliť trestnému oznámenia za šírenie nepravdivých informácií. Naopak, z vašej strany tam padali slová o burine, a o tom, že táto vec má len jediné riešenie. Súhlasím, tou burinou ste vy a islamofóbna IVČRN, a nemám najmenších pochýb o tom, že tá burina bude jedného dňa vytrhaná. Iba v Nemecku a Rakúsku žije spolu 6 miliónov moslimov,” zverejnil portál Blesk.cz.

Doležal v reakcii na udalosti posledných dní preto uvádza, že nenávisť islamistických fanatikov je už prítomná aj v Českej republike, keďže email obsahuje jasné vyhrážky a protiimigrační aktivisti sa stávajú terčom fyzických útokov zo strany Arabov.

https://www.hlavnespravy.sk/v-cechach-sa-niekto-vyhraza-protiimigracnym-aktivistom/626376