Osobnosti prejazd Nočných vlkov cez Slovensko nechcú

25.04.2015 18:25
Noční vlci plnia úlohu politického nástroja v službách ruskej vládnej moci, tvrdia signatári výzvy. Členovia klubu sú podľa nich cielenými provokatérmi, ktorí vedome porušujú zákony platné v právnych demokratických štátoch.
Noční vlci
Ruský motorkársky klub Noční vlci plánuje na cestu vyraziť v sobotu 25. apríla. Foto: facebook.com/NightWolvesMC
BRATISLAVA 24. apríla (WEBNOVINY) - Viac ako 75 osobností slovenského a českého občianskeho a kultúrneho života vyzýva predstaviteľov Slovenska, Českej republiky, Poľska, Rakúska a Nemecka, aby neumožnili vstup na svoje územie motorkárskemu klubu Nočných vlkov.

Ako agentúru SITA informoval aktivista a signatár otvoreného listu Juraj Mesík, otvorenú výzvu ministrom zahraničných vecí, ministrom vnútra a samosprávnym orgánom týchto krajín podpísali napríklad signatár Charty 77 Bohumil Doležal, filozof Egon Gál, publicista Fedor Gál, psychiater Jozef Hašto, politologička Soňa Szomolányi či historička práva Katarína Zavacká.

Odporúčame:

Obrazom: Poľskom prechádzajú skupiny Rusov a Bielorusov

SDKÚ varuje mestá, ruskí motorkári chcú prejsť cez Slovensko




Ich posolstvom nie je porážka fašizmu

Ako upozorňujú, posolstvom motorkárskeho klubu Noční vlci nie je porážka fašizmu, sloboda a mier, ale podpora expanzie ruského štátu do zahraničia.

Podľa signatárov výzvy Noční vlci nie sú nevinným motorkárskym klubom, ale "plnia úlohu politického nástroja v službách ruskej vládnej moci. Členovia klubu sú cielenými provokatérmi, vedome porušujú zákony platné v právnych demokratických štátoch. Ako hlavný argument v politických sporoch presadzujú hrubú fyzickú silu." Ako sa uvádza vo výzve, neexistujú nijaké záruky, že Noční vlci sa zdržia provokácií a budú dodržiavať zákony.


Polícia bude pripravená zasiahnuť

Ako sa pre agentúru SITA vyjadril riaditeľ Tlačového odboru MZV Peter Susko, "za predpokladu, že majú schengenské víza a dodržiavajú zákony, ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí nemá možnosti, ako obmedziť ich vstup na naše územie," povedal.

Podľa Marianny Paulíkovej z komunikačného oddelenia Prezídia Policajného zboru "polícia monitoruje informácie o plánovanej trase ruských motocyklistov a v prípade potreby budú príslušné zložky pripravené zasiahnuť".

Ruský motorkársky klub plánuje vyraziť na cestu v sobotu 25. apríla. Do Berlína na oslavy konca druhej svetovej vojny by mali prísť 9. mája.