Odvolávanie P. Pašku sa začne pol hodinu po hlasovaní o osude R. Fica

16.11.2014 11:13

Návrh na odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku podpísalo 44 poslancov zo všetkých opozičných klubov.

Na snímke v popredí predseda vlády SR Robert Fico a vpravo predseda NRSR Pavol Paška počas zasadania mimoriadnej 42. schôdze NRSR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi. V Bratislave, 8. novembra 2014.
Bratislava 10. novembra (TASR) - Ďalšia mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR bude nasledovať hneď po tej aktuálnej. Rokovanie o opozičnom návrhu na odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) bolo zvolané 30 minút po skončení schôdze o návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD).

Nie je jasné, kedy presne skončí odvolávanie Fica. Rozprava trvá už skoro 32 hodín, od sobotného (8.11.) podvečera, a na vystúpenie stále ešte čaká 15 poslancov. Opozícia chce podľa kuloárov diskusiu naťahovať aj počas pondelka.

Návrh na odvolanie Pašku podpísalo 44 poslancov zo všetkých opozičných klubov. Oznámili to zástupcovia strán OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS a NOVA. Osud mimoriadneho rokovania k návrhu na odvolanie Pašku je nejasný, v hre je údajne aj expresné ukončenie zasadnutia tým, že plénum neschváli program.

Fico čelí odvolávaniu pre údajné vytváranie korupčného prostredia. Pašku chce opozícia zbaviť funkcie pre jeho údajnú angažovanosť v zdravotníckych firmách, najmä v Medical Group, ktorá mala dodať piešťanskej nemocnici vraj predražený CT prístroj.

Paška od začiatku spájanie svojej osoby s kauzou CT prístroja odmieta. Tvrdí, že nikdy nemal a nemá žiadne aktivity v takzvaných daňových rajoch a nikdy nebol utajeným vlastníkom či prijímateľom zisku. "Všetky moje podnikateľské aktivity, ktoré som začal rozvíjať hneď po zmenách v roku 1990 a potom postupne utlmovať v čase mojej verejnej angažovanosti, sú riadne zdokumentovane v Obchodnom registri SR a sú verejne dostupné," zdôraznil Paška. Za to, že opozícia tvrdí opak, avizoval podanie trestného oznámenia za ohováranie a krivé obvinenie.

O schôdzi, na ktorej sa opozícia pokúša odvolať premiéra, si prečítajte tento článok na portáli Teraz.sk.