Nové publikácie k blahorečeniu pápeža Pavla VI.

16.10.2014 21:57

V súvislosti s blahorečením Božieho služobníka pápeža Pavla VI., ktoré sa uskutoční 19. októbra 2014 vo Vatikáne, vychádza v týchto dňoch niekoľko nových kníh.

„Neznámy pápež? Pavol VI. očami svedka“ – to je názov novej publikácie, ktorej autorom je dlhoročný novinár a bývalý zástupca šéfredaktora denníka L'Osservatore Romano Gian Franco Svidercoschi. Na margo blížiacej sa beatifikácie pápeža Montiniho hovorí, že beatifikácia je príležitosťou znovuobjaviť neraz nepochopeného pápeža, ktorý „ako prvý nastúpil na lietadlo, prešiel vyše 135-tisíc km a dorazil až k bránam Číny. Pápeža, ktorý bojoval na všetkých diplomatických frontoch za zachovávanie mieru, za ochranu ľudských práv tam, kde boli pošliapavané. Pápeža, ktorý doslova zmenil tvár starej Rímskej kúrie. Pápeža encykliky Populorum progressio“. Nová kniha s originálnym názvom «Un Papa “sconosciuto”? Paolo VI raccontato da un testimone» vychádza vo vydavateľstve Tau v rozsahu 84 strán.

Pätnástim rokom čoskoro blahoslaveného pápeža Pavla VI. v Petrovej službe je venovaná ďalšia kniha: „Videl som, uveril som. Roky pontifikátu (1963-1978)“. Jej autorom je františkán Gianfranco Grieco, z Pápežskej rady pre rodinu, ktorý bol tridsaťsedem rokov redaktorom a korešpondentom denníka L'Osservatore Romano. V úvode 272-stranovej publikácie, ktorá vyšla v nakladateľstve Libreria Editrice Vaticana, kardinál Paul Poupard píše: „Pavol VI. porastie, porastie v pamäti Cirkvi“, pričom cituje z komentára francúzskeho kardinála Congara, ktorý sa ukázal byť prorockým.
Do tretice je to kniha z pera predsedu Pápežskej rady na podporu novej evanjelizácie Mons. Rina Fisichellu „Stretol som sa s Pavlom VI.“ „Hovorilo sa, že Montini nevedel komunikovať, no v skutočnosti niektoré z jeho vyjadrení sa stali povestnými a dnes by boli ideálnymi tvítmi“, píše arcibiskup Rino Fisichella v 123-stranovej publikácii, ktorá vyšla vo vydavateľstvo San Paolo.

V slovenčine vychádza pri príležitosti blahorečenia Pavla VI. nové vydanie rozhovorov francúzskeho katolíckeho filozofa Jeana Guittona a pápeža Pavla VI. s názvom „Dialógy s Pavlom VI.“ Knihu, ktorá vyšla po prvý raz v roku 1969 v v Ríme, aktuálne vydal Spolok sv. Vojtecha. Dvaja veľkí intelektuáli 20. storočia odkrývajú v rozhovoroch svoje hlboké vnútro, pričom sa odvážne dotýkajú problémov pokoncilovej doby. Analyzujú na ten čas nezvyčajné cesty Pavla VI. do Indie, do sídla OSN v New Yorku a do Jeruzalema. Poukazujú na jeho mimoriadnu úctu voči členom iných náboženstiev a na úsilie o obnovu Katolíckej cirkvi. -jk-



Text zverejnený na internetovej stránke https://sk.radiovaticana.va/news/2014/10/16/nov%C3%A9_publik%C3%A1cie_k_blahore%C4%8Deniu_p%C3%A1pe%C5%BEa_pavla_vi./slo-831393
Vatikánskeho rozhlasu