Nello Scavo: "Nepriatelia pápeža Františka"

11.12.2016 12:29
V tejto knihe sa autor venuje náročným otázkam: Kto chce zdiskreditovať pápeža? Kto ho chce umlčať? Kto chce, aby nežil? Doteraz sme mnohí o čomsi takom ani netušili. Ale v tomto diele sa dozvieme, že naozaj ide o pravdivé skutočnosti.

Predstavte si, že to nie sú žiadne konšpiračné teórie, ale preskúmané fakty autora, ktorý je medzinárodný spravodajca a súdny reportér. Oblasti, o ktorých píše, má podložené overenými informáciami a skúsenosťami. Závery či úvahy, ku ktorým došiel, podkladá citáciami zaangažovaných ľudí. A hlavne, má preskúmaného pápeža Františka, ktorého neraz opisuje, akoby to bol niekto preňho veľmi blízky, čiže mu fandí. Kniha by mohla byť určená skôr pre náročnejších čitateľov, ktorých baví dozvedieť sa niečo viac o svetovej politike, ekonomike a o pohľade súčasného Svätého Otca. S tým všetkým totiž podľa autora súvisí, prečo pápež môže byť a veľakrát aj je tŕňom v oku rôznych skupín. Najmä teroristických. Tie totiž nemajú problém zorganizovať hoci aj atentát na hlavu našej Cirkvi. Dostávame sa tak do pre nás tajomného a nepoznaného sveta – podsvetia a tajných organizácií.

V knihe sa dozvedáme, že takéto atentáty už boli plánované, dokonca o nich vedel aj samotný František. Lenže akosi sa vždy podarilo prekaziť ich. Chvála Bohu.

Autor opisuje nášho pápeža ako odvážneho, lebo napriek týmto hrozbám stále pokračuje vo svojej činnosti a ohlasovaní pravdy. Týmto sa podobá učeníkom Pána Ježiša, lebo vie, že toto je jeho poslanie. Vidno, že autor je skúsený novinár a sčítaný človek. V celej tejto téme sa neskutočne dobre vyzná a má v nej prehľad. Uvádza mnoho faktov, výrokov dôležitých osobností najmä z oblasti politiky, čo robí knihu ešte dôveryhodnejšou. Hoci píše týmto štýlom, čitatelia sa v tom nemusia cítiť stratení. Potupne sa im odkryje celý tento svet a dozvedia sa tak mnoho informácií.

Scavo zrejme nebude žiadnym novinárom, ktorý si píše len kdesi doma vo svojom komforte. Chodí do terénu. A nie hocijakého, ale aj do toho nebezpečného. Tak sa čitatelia dostanú priamo na miesta a k ľuďom, kam sa len tak bežne nechodí, a v priamej reči si môžu prečítať, ako funguje svet biznisu, mafie, obchodovania, utečencov... v spojení s tým, kto a prečo má tak veľmi v zuboch pápeža Františka. No ako vidno aj na fotke z obálky knihy, Svätý Otec vie, koho sa má držať.

Rušné turecké pobrežie Stredozemného mora je mimo sezóny. Napriek tomu na letisku v Adane nechýbajú prichádzajúci cestujúci. Človek hneď pochopí, že to nie sú turisti. Podľa priveľkej batožiny a výrazu tváre, akým sa pozerajú na svoje deti. Masovo prichádzajú z Libanonu. Turistické vízum ešte stále dostávajú bez prehnaných formalít. Oni však neprišli na dovolenku. Sú to sýrski utečenci a hľadajú loď smerujúcu do Európy. Oblasť Adany, pár hodín od hraníc so Sýriou, je eldorádom priekupníkov. Tisícky utečencov sa vzdali pešieho prechodu hranice na severe pre tamojšie konflikty a zverstvá, čo sa tam dejú. Preto utekajú do Libanonu a odtiaľ pravidelnými spojmi letia do Adanu, kde sa ani nie po hodine cesty vlakom dostávajú do hotelov v Mersine, najdôležitejšom obchodnom prístave Turecka. Niekoľko týždňov pobytu ich stojí necelých dvesto eur za izbu. A zvyčajne dva týždne stačia, kým sa dostanú na nákladnú loď vytiahnutú z vrakoviska, ktorú priekupníci znovu spustia na more na jej poslednú plavbu – destinácia Taliansko.

(Scavo: Nepriatelia pápeža Františka, s. 197)

NELLO SCAVO Je medzinárodným spravodajcom a súdnym reportérom. Pracuje pre taliansky denník Anvenire, zaoberá sa skúmaním organizovaného zločinu a globálneho terorizmu. Okrem toho je autorom knihy La lista di Bergoglio (Bergogliov zoznam, 2013), preloženej do pätnástich jazykov. Scavo, Nello. Nepriatelia pápeža Františka. Fortuna Libri, Bratislava, 2016, 320 s. ISBN 978-80-8142-619-3.

Viac na: www.cestaplus.sk/…/recenzia-nepria…
© Copyright www.cestaplus.sk