Nasilne komunisticke protesty v Grecku

15.07.2015 22:29
Grécke Atény zachvátili násilnosti počas protestov proti reformám a úsporným opatreniam. Demonštranti ich považujú za diktát Bruselu.

Večerné demonštrácie pre gréckym parlamentom sa skončili použitím slzotvorného plynu zo strany polície. Tá reagovala na hádzanie zápalných fliaš a násilnosti. Informuje o tom agentúra Reuters.

Nepokoje prepukli krátko pred kľúčovým hlasovaním o návrhu medzinárodných veriteľov. Tí ich súhlasom podmieňujú pokračovanie finančnej pomoci, ktorá drží Atény v eurozóne a odvracia bankrot vysoko zadĺženej krajiny.

Protest iniciovali komunisti

Tisíce Grékov sa dnes večer zhromaždili pred sídlom parlamentu v Aténach, aby tam demonštrovali proti prípadnému schváleniu prvých reforiem požadovaných medzinárodnými veriteľmi.

Protestnú akciu iniciovali grécke komunistické odbory PAME, ako aj rôzne zoskupenia ľavicových radikálov a strany mimoparlamentnej ultraľavice, píše tlačová agentúra DPA. Grécka polícia situáciu monitorovala z obáv pred možnými zrážkami.

Tieto obavy sa medzičasom naplnili, pretože v Aténach došlo k prvým zrážkam. Skupina asi 200 anarchistov sa dostala medzi pokojných odporcov úsporných opatrení a z masy demonštrantov hodila viaceré fľaše so zápalnou zmesou na mužov zákona, informovala grécka televízia. Polícia následne zasiahla použijúc slzotvorný plyn.

 

 

Prvý balík gréckych reforiem

Súčasťou prvého balíka sú predovšetkým opatrenia na zvýšenie dane z pridanej hodnoty a na zrušenie predčasných dôchodkov, ale aj zvýšenie daňových sadzieb pre samostatne zárobkovo činné osoby, majiteľov luxusných víl a vlastníkov drahých motorových vozidiel.
      
Očakáva sa, že návrhy by mohli vďaka podpore opozičných proeurópskych strán prejsť zákonodarným zborom, aj keď okolo 40 poslancov z koaličného tábora bude zrejme hlasovať proti ich prijatiu.

FOTO: Násilné demonštrácie v Aténach

 

Plamene zo zápalných fliaš demonštrantov sú intenzívne 12 fotiek v galérii Demonštrácie v Grécku
Polícia v Aténach má plné ruky práce 12 fotiek v galérii Demonštrácie v Grécku
Po polícii v Aténach hádžu demonštranti zápalné fľaše. Tá reaguje slzným plynom 12 fotiek v galérii Demonštrácie v Grécku
Grécki policajti počas demonštrácii v Aténach. Rozzúrený dav po nich hádže zápalné fľaše 12 fotiek v galérii Demonštrácie v Grécku
Plamene pred gréckym parlamentom v Aténach 12 fotiek v galérii Násilné demonštrácie v Grécku
Pohľad do tábora demonštrantov 12 fotiek v galérii Násilné demonštrácie v Grécku