Najvyšší súd horí na kauze “Biele kone” - sú sudcovia naozaj nekvalifikovaní?

28.10.2015 20:17

www.ginn.press/news/biele-kone-sud-neschopnost?seid=GBVM23PQ4B6KS8X

Dátum: 27.10.2015, o 21:45h, Autor: Lenka Dale

Ústavný súd dal ďalšiemu rozsudku Najvyššieho súdu nedostatočnú - ide na reparát

Podnikatelia zo Zoznamu Bielych koní triumfujú na Ústavnom súde SR. Už 2 Senáty Najvyššieho súdu (spolu 5 sudcov: Z.Ďurišová, M.Gavalec, P.Paluda, J.Henčeková - v 2 Senátoch -, E. Berthotyová ) dostali vizitku svojich odborných schopností: nedostatočná.

 

Po právnikovi Ladislavovi Kleinovi uspel minulý týždeň aj ďalší podnikateľ zo Zoznamu Bielych koní Finančnej správy SR, ktorý podal sťažnosť proti verdiktu Najvyššieho súdu o zametení kauzy pod koberec. Sťažnosť podal Lukáš K. podnikajúci v Bratislave, ktorého firma predáva ready made spoločnosti, teda zakladá a predáva čisté s.r.o.

 

Ústavný súd, Najvyšší súd, vrátenie kauzy biele kone

 

Lukratívny Zoznam

“Nerozumiem, prečo som na Zozname. Možno nejakú spoločnosť od mojej firmy kúpil nejaký biely kôň, ale preto mám byť ja na Zozname? Viete aký je to zásah do mojej povesti a podnikania?” uviedol Lukáš K. pred rokom a pol, keď sa o svojom zaradení do databázy Biele kone od GINN dozvedel. Biele kone sú nastrčené osoby vo firmách, ktoré riadi niekto iný. FS SR si vedie ich Zoznamy - na tomto je 1227 mien a 3389 firiem. Zoznam unikol ešte koncom roka 2013. “Mal som podozrenie už predtým, naznačili mi niečo na daňovom úrade, teraz už viem, o čo ide,” skonštatoval muž zo Zoznamu.

FS SR nezaujala dodnes žiadny postoj, prezident František Imrecze mlčí… Aj generálny riaditeľ Sekcie Daňovej a colnej Daniel Čech mlčí… Cez hovorkyňu P. Macíkovú len po prepuknutí kauzy odkázali, že “Finančná správa žiadny takýto Zoznam nevedie.” Nedohodli sa však s Kriminálnym úradom FS SR a ľuďmi na daňových úradoch, ktorí Zoznam v oficiálnom vyjadrení pre súd a pre GINN potvrdili...

Ako uviedol týždenník Trend ešte v októbri 2014: “Zoznam bielych koní skutočne existuje a využíva sa napríklad pri určovaní, aká vysoká bude zábezpeka, ktorú musí podnikateľ zložiť, aby začal odvádzať daň z pridanej hodnoty (a mohol si tak uplatňovať aj nadmerné odpočty). Jej presnú výšku určujú daniari prípad od prípadu, zákon hovorí len toľko, že musí ísť o najmenej tisíc eur a najviac 500-tisíc eur.” Samozrejme, sú podnikatelia, ktorí sú ochotní za takéto Zoznamy zaplatiť - potrebujú vedieť, s kým nepodnikať, aby sa vyhli pozornosti Daňových úradov a dali by ktoviečo za to, aby tam dostali svojich konkurentov - atď, atď… To bude zrejme príčina, prečo sa Zoznam nielenže vedie, je otázne ako sa vedie a prečo ešte aj uniká…. Ako dôkaz únikov sa dostal aj do GINN.

Vizitka 5 sudcom NS SR: nezákonné rozsudky, skúste ešte raz - podľa paragrafov

Viacerí podnikatelia zo Zoznamu podali na NS SR žaloby. Viaceré Senáty NS SR ich zamietli… Z viacerých dôvodov.... Ústavný súd zamietnutia žalôb zatiaľ netoleruje.

Prvý podnikateľ - Ladislav Klein - mal pravdu, keď namietal, že Senát Zuzany Ďurišovej ignoroval jeho právo na súkromie, ochranu osobných údajov…

Druhý, najnovší úspešný podniakteľ - Lukáš K. mal pravdu, že Senát Miroslava Gavalca neriešil žalobu kvôli nezmyselným formalitám. Jeho právny zástupca Michal Mandzák hovorí: “Namietali sme to, že súd ignoroval judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva a zaťažil svojim rozhodnutia neprimeraným formalizmom. V tomto prípade sa totiž súd ani nezaoberal vecou ako takou a žalobu zamietol z procesných dôvodov….” M.Mandzák už v minulosti upozornil aj na to, že Finančná správa sa snaží zaraďovanie do Zoznamu zľahčovať, hoci “nemá zákonnú právomoc zostavovať takýto zoznam.” Najvyššiemu súdu to nevadilo. Ako presne rozhodol v prípade Lukáša K. Ústavný súd?

“Ústavný súd Slovenskej republiky v senáte zloženom z predsedu Rudolfa Tkáčika a sudcov Jany Baricovej a Ľubomíra Dobríka na neverejnom zasadnutí senátu 20. októbra 2015 rozhodol: “Základné právo PhDr. Mgr. L. K. na súdnu ochranu a právo na spravodlivé súdne konanie rozsudkom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky porušené boli. Rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky sa zrušuje a vec sa vracia na ďalšie konanie,” uvádza sa v Tlačovej správe Ústavného súdu SR.

Najvyšší súd SR tak bude musieť znova otvoriť ďalšiu protiprávne uzavretú žalobu. Sudcovia NS SR budú musieť začať skúmať ako je možné, že v slobodnej krajine vedie Finančná správa SR Zoznam “bielych koní”, ktorý nevie vysvetliť. Najvyšší súd SR a sucovia Z. Ďurišová, M. Gavalec, J. Henčeková, E. Berthotyová a P. Paluda budú musieť pristúpiť zodpovedne k žalobám o ochrane súkromia, citlivých údajov, na ktoré má každý človek absolútne právo. Podnikatelia v žalobách žiadajú aj vyškrtnutie svojho mena z databázy “Biele kone”.

Fakt, že 5 sudcov Najvyššieho súdu nezákonne zamietlo takú citlivú záležitosť v 21. storočí, je alarmujúci.

Dátum: 27.10.2015, o 21:45h, Autor: Lenka Dale


Súvisiace články


Video Biele kone

Vysvetlenie princípu legalitu zoznamu bielych koní