Na východnej Ukrajine sa zintenzívnilo ostreľovanie vládnych vojsk

10.11.2014 19:49

Ukrajinské vládne jednotky boli za posledných 24 hodín až 65-krát terčom ostreľovania proruských jednotiek.

Kolóna neoznačených vojenských vozidiel parkuje na ceste pri meste Snižne, asi 80 kilometrov od Donecka na východe Ukrajiny na území ovládanom proruskými militantmi 8. novembra 2014.

Kyjev 10. novembra (TASR) - Ukrajinské vládne jednotky boli za posledných 24 hodín až 65-krát terčom ostreľovania proruských jednotiek, informoval dnes na svojej facebookovej stránke ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk.

Najintenzívnejšia paľba sa odohrávala - ako aj v uplynulých dňoch - v oblasti Debaľceva, Donecka a Luhanska.

Tymčuk uviedol, že zosilnenie ostreľovania súvisí s pohybom kolóny nákladných áut s "humanitárnou pomocou z Ruska", ktorej náklad však podľa neho tvoria "zbrane, strelivo a živá sila".

Nad zosilnením bojovej aktivity na východe Ukrajiny, ktorú od jari ovládajú proruskí separatisti, vyjadruje znepokojenie aj ukrajinské vedenie. V podobnom duchu sa v noci nadnes podľa agentúry Ukrinform vyjadrila aj americká Rada národnej bezpečnosti.

Jej hovorkyňa Bernadette Meehanová uviedla, že Washington znepokojili správy Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá v nedeľu informovala, že na povstaleckom území spozorovala kolónu obrnených vozidiel s neoznačenými vojakmi, čo podľa Kyjeva dokazuje, že Moskva tam poslala posily.

Meehanová zopakovala, že USA vyzývajú všetky zainteresované strany, aby rešpektovali protokoly uzavreté v Minsku, a v prvom rade dohodu o prímerí, na ktorom sa zástupcovia vlády v Kyjeve a proruských separatistov dohodli 5. septembra.

Predstaviteľka Washingtonu sa obrátila na Rusko s výzvou, aby dodržiavalo svoje záväzky z Minska vrátane prísľubu, že skoncuje s podporou proruských separatistov a odsunie svoje jednotky a výzbroj z územia Ukrajiny.

Washington v tomto vyhlásení zároveň zdôraznil, že Rusko musí zabezpečiť možnosť obnovy suverenity Ukrajiny, ustanovenie kontroly OBSE na rusko-ukrajinských hraniciach a prepustenie všetkých rukojemníkov a zajatcov.

Agentúra Ukrinform píše, že americký minister zahraničných vecí John Kerry vo víkendovom rozhovore pre nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung v súvislosti s postupom Ruska voči Ukrajine upozornil, že táto situácia je "novou hrozbou pre slobodnú Európu".

Ohrozené je podľa neho povojnové usporiadanie Európy i usporiadanie, ktoré je dôsledkom pádu Berlínskeho múru, "čo bolo na prospech miliónom ľudí na celom svete". V rozhovore tiež vyjadril pripravenosť USA a EÚ "brániť suverenitu a nezávislosť Ukrajiny".