Minister Avakov vyzval na tvrdé potrestanie porušení volebného zákona

27.10.2014 23:36

Podľa Avakova v noci na nedeľu a počas dňa volieb zastavili policajti v troch oblastiach a v Kyjeve autobusy s tzv. tituškami - nájomnými provokatérmi a bitkármi.

Kyjev 27. októbra (TASR) - Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov uviedol, že počas nedeľňajších parlamentných volieb v krajine došlo k "znesiteľnému počtu" pokusov narušiť alebo manipulovať volebný proces.

Politik, ktorého Ľudový front podľa odhadov skončil na druhom mieste s vyše 20 percentami hlasov, sa však súčasne vyslovil za tvrdé potrestanie porušení volebnej legislatívy aj ako preventívne opatrenie pre budúcnosť.

Podľa Avakova v noci na nedeľu a počas dňa volieb zastavili policajti v troch oblastiach a v Kyjeve autobusy s tzv. tituškami - nájomnými provokatérmi a bitkármi. V hlavnom meste k tomu malo dôjsť vo volebnom obvode, v ktorom v nedeľu eskalovalo napätie. Avakov zároveň oznámil zatknutie predsedu volebnej komisie v tomto obvode č. 217, ktorý sa údajne pokúsil zmanipulovať elektronický volebný systém.

Avakov tiež informoval o útoku v Kirovohradskej oblasti. Novinári Serhij Leščenko a Mustafa Najem, ktorí sa pravdepodobne dostanú do parlamentu za zrejme víťazný Blok Petra Porošenka, boli svedkom nezrovnalostí v jednom z volebných obvodov a následne ich napadli v ich aute. "Jeden útočník bol zadržaný a vypovedá. Rátam s ďalšími zatknutiami," povedal minister vnútra. Obaja novinári sú v poriadku, dodáva agentúra APA.