Mexiko sa búri proti prezidentovi, aj pre zmiznutie 43 študentov

10.11.2014 22:34

Ostrú kritiku vzbudil aj nákup honosnej rezidencie v Mexiku. Manželka prezidenta ju získala vďaka firme, ktorá vyhrala lukratívnu štátnu objednávky.

M

Enrique Pena Nieto

exiko 10. novembra (TASR) - Proti mexickému prezidentovi Enriquemu Peňovi Nietovi vzrastá v krajine vlna nespokojnosti.

Občania sa búria v súvislosti so zmiznutím 43 študentov. Ostrú kritiku vzbudil aj nákup honosnej rezidencie v Mexiku. Manželka prezidenta ju získala vďaka firme, ktorá vyhrala lukratívnu štátnu objednávky, informovala dnes agentúra AP.

Mexická spoločnosť spolu s čínskou firmou získali vládny kontrakt na vysokorýchlostnú železnicu v hodnote 3,7 miliardy dolárov. Obchod minulý týždeň pozastavili pre obvinenia, že výherca súťaže bol zároveň jediným záujemcom. Úrad prezidenta dnes namietol, že na obchode, v ktorom firma garantovala pre prvú dámu Angélicu Riveru pôžičku, nebolo nič nepatričné.

Vláda musela dnes čeliť aj pochodu rozhnevaných občanov. V rezorte Acapulco demonštrovali príbuzní a podporovatelia 43 v septembri zmiznutých a pravdepodobne zabitých študentov. Tí pochádzali z radikálnej ľavicovej, čisto mužskej fakulty v štáte Guerrero a mali sa stať učiteľmi.

Skupina približne 80 študentov chcela v osudný deň v septembri protestovať v Iguale proti diskriminačným opatreniam vlády v oblasti školstva. Zabránila im v tom však polícia, ktorej zásah mal nariadiť vtedajší starosta mesta José Luis Abarca. Situácia šokovala celú krajinu a podkopala tvrdenia prezidenta, že Mexiko je pod jeho dohľadom bezpečnejšie, napísala tlačová agentúra Reuters.