Macedónskeho premiéra milujú aj nenávidia, odstúpiť odmieta

19.05.2015 12:59
Opozícia požaduje rezignáciu macedónskeho premiéra Gruevského ako aj nové parlamentné voľby pre škandál odpočúvania. Ilegálne praktiky mali trvať roky a ich terčom boli desaťtisíce ľudí.
Opozícia vlády v Macedónsku protestuje v uliciach
V macedónskych uliciach sa striedajú tisíce protivládnych demonštrantov s vládnymi prívržencami. Foto: SITA/ AP
SKOPJE 19. mája (WEBNOVINY) - V pondelok, len deň po opozičnom proteste volajúcom po odstúpení premiéra Nikolu Gruevského v súvislosti s rozsiahlym odpočúvacím škandálom, sa v centre macedónskej metropole Skopje zišli desaťtisíce jeho prívržencov. Gruevski, ktorý je pri moci deväť rokov, pri tejto príležitosti znovu zopakoval, že rezignovať odmieta.


Obrazom: V macedónskych uliciach protestujú i jasajú


Odpočúvanie malo trvať štyri roky

"Našim posolstvom (pre opozíciu) je, že nebudeme ustupovať... Títo ľudia požadujú moju rezignáciu bez ohľadu na vôľu ľudu," povedal premiér davu svojich podporovateľov, veľkostne porovnateľným s nedeľňajším protestom opozície. Macedónsko v súvislosti s odpočúvacím škandálom čelí najväčšej politickej kríze od získania nezávislosti v roku 1991.

Opozícia na čele s lídrom Zoranom Zaevom požaduje rezignáciu premiéra Gruevského ako aj nové parlamentné voľby. Škandál odpočúvania sa prevalil vo februári. Podľa zistení opozície ilegálne praktiky trvali "minimálne štyri roky" a ich terčom bolo vyše 20 000 ľudí - náboženských, politických osobností či novinárov.


Opozícia protestuje v uliciach

Premiér tvrdí, že odpočúvania nenariadil a nahrávky označuje za dielo zahraničných agentov a nástroj k uskutočneniu štátneho prevratu. V súvislosti so vzrastajúcou politickou krízou v balkánskej krajine odstúpili minulý týždeň zo svojich postov už dvaja ministri ako aj šéf tajnej služby.

V nedeľu sa v Skopje pred sídlom vlády konal v súvislosti so škandálom masový protest opozície. Tisíce protivládnych demonštrantov žiadali odchod premiéra Nikolu Gruevského. Desiatky z nich ostali táboriť pred sídlom vlády aj v pondelok. Opoziční lídri vyhlasujú, že z ulíc neodídu, pokým nepadne vláda.
www.webnoviny.sk/svet/clanok/953987-macedonskeho-premiera-miluju-aj-nenavidia-odstupit-odmieta/