Libérijská prezidentka nepredĺži výnimočný stav zavedený kvôli ebole

13.11.2014 18:07
Zdravotníci v ochranných odevoch nakladajú na korbu auta telo človeka, u ktorého bolo podozrenie, že zomrel na ebolu. Libéria, 13. októbra

Monrovia 13. novembra (TASR) - Libérijská prezidenta Ellen Johnsonová-Sirleafová nepožiada o predĺženie výnimočného stavu, ktorý v jej krajine vyhlásili v auguste tohto roka v súvislosti s epidémiou eboly. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie prezidentky.

Smrtiaci vírus si v Libérii doposiaľ vyžiadal najmenej 2836 obetí. Vyhlásenie prezidentky, ktoré odvysielal štátny rozhlas, je znakom pokroku v boji s týmto ochorením, ktoré Libériu zasiahlo ťažšie než Guineu a Sierru Leone - dve ďalšie krajiny s najvyšším počtom obetí.

Sirleafovej vyhlásením sa účinne končí výnimočný stav, zostáva však v platnosti zákaz nočného vychádzania, pripomína Reuters.

Na následky eboly zomrelo v ôsmich krajinách do 9. novembra už viac ako 5100 ľudí. Vyplýva to z informácií, ktoré v stredu zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) so sídlom v švajčiarskej Ženeve.

Podľa WHO si nákazlivá krvácavá horúčka vyžiadala životy 5160 pacientov spomedzi celkovo takmer 14.100 infikovaných v ôsmich štátoch