Lajčák začínal kariéru v KSČ, no v životopise to nemá a nechce o tom hovoriť

12.06.2016 11:22

https://ocdn.eu/images/pulscms/ZGY7MDMsMzE0LDAsMCwxOzAzLDFkNiwwLDAsMTswYywxZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNiwxLDAsNiww/34105b7d4049374669f343e89163927f.jpg

Kandidát vlády na post šéfa Organizácie Spojených národov bol v 80. rokoch oddaný socializmu.

Denník N má jeho prihlášku do komunistickej strany. Šéf diplomacie sľúbil o minulosti prehovoriť, ale neskôr odkázal, že nič nepovie.

Prihláska KSC Lajcak M
Časť prihlášky Miroslava Lajčáka do KSČ. V článku uvádzame jej kompletné znenie.

„Môj život je najlepším dôkazom mojej nestrannosti. Nikdy som neprijal rozhodnutie, s ktorým by som nebol sám spokojný,“ povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v utorok na valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov, ktorej by chcel šéfovať. Na rokovaní prvýkrát verejne prezentoval, prečo by mal funkciu získať práve on.

Aký bol začiatok kariéry Lajčáka, ktorý má šancu zapísať sa do svetových dejín diplomacie? O post generálneho tajomníka OSN dnes súperí ako nestraník v službách Smeru. Vo vláde Roberta Fica tretíkrát robí šéfa diplomacie, do jeho Smeru však nevstúpil.

S premiérom Ficom ich spája aj členstvo v Komunistickej strane Československa, obaja do nej vstúpili ako mladíci. A rovnako oboch dráždia otázky týkajúce sa ich komunistickej minulosti.

Presvedčený komunista

Denník N má prihlášku Lajčáka do KSČ, ktorej originál je v Národnom archíve v Prahe. Lajčák sa podľa archívneho dokumentu stal členom v roku 1983 ako dvadsaťročný, keď študoval na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov (MGIMO), čo bola za socializmu záruka úspešnej kariéry.

Prihlaska fico-komunista2
„Vyhlasujem, že som bol oboznámený so stanovami strany, uznávam program a ciele Komunistickej strany Československa, vo svojom konaní sa budem riadiť učením marxizmu-leninizmu, stanovami strany a plniť povinnosti a zverené úlohy tak, aby som mohol so cťou nosiť hrdé meno člena strany.“ Záväzok, bez ktorého nebolo možné získať červenú stranícku knižku, podpísal Lajčák 6. mája 1983.

O členstvo prejavil záujem už ako stredoškolák. Kandidátom na vstup sa stal 14. mája 1981 ako 18-ročný študent gymnázia v Banskej Štiavnici.

Na štiavnickom gymnáziu vtedy vychovávali budúce kádre

https://dennikn.sk/482402/lajcak-zacinal-karieru-ksc-no-zivotopise-nema-nechce-tom-hovorit/?ref=top-cl