Kristianofóbia! V USA odstránili pamätník jezuitskému misionárovi medzi Indiánmi. Len nedávno rozhodol francúzsky súd že Kríž musí ísť zo sochy Jána Pavla II. preč

02.06.2015 22:45

V USA odstranili Jesuit-Missionary-Pierre-Jean-De-Smet-slu
Pod zámienkou, že súsošie zobrazuje nadradenosť bielych nad Indiánmi odstránili v USA pamätník jezuitskému misionárovi medzi Indiánmi. Len nedávno rozhodol francúzsky súd že Kríž musí ísť zo sochy Jána Pavla II. preč.

V USA Odstranili pamatnik jezuitskemu misionarovi
Kríž musí ísť zo sochy Jána Pavla II. preč, rozhodol francúzsky súd.

„Sekularizmus a neznášanlivosť voči kresťanom znovu udreli,“ týmto konštatovaním začína svoj článok portál change.org. Článok sa venuje žalobe, ktorú podala skupina blízka extrémistickému ľavicovému zoskupeniu „Libre pensée“. Hnutie ktoré sa „preslávilo“sťažnosťou na inštaláciu jasličiek v predvianočnom období na verejnom priestranstve (viac tu), si tentokrát zobralo na mušku sochu Jána Pavla II.
https://www.thegatewaypundit.com/2015/05/st-louis-university-removes-statue-of-jesuit-priest-because-hes-white/

Socha Jána Pavla II.
Ide o konkrétne o sochu, ktorú v roku 2006 daroval obci Ploermel ruský umelec Zurab Tsereteli, a ktorá bola inaugurovaná v prítomnosti cca 2000 ľudí. Hnutiu Libre Pensée vadí konkrétne kríž a oblúk, ako náboženské symboly. Hnutie sa vo svojej žalobe odvoláva na zákon o laicite z roku 1905, ktorý zakazuje “všetky ostetnatívne náboženské symboly na verejnom priestranstve.” S trochou nadsádzky by sa dalo povedať, že nabudúce v zmysle tejto logiky by na rad mali prísť kostoly a kalvárie, ktorými je Francúzsko posiate, ako to vyjadril jeden z komentárov k uvedenému článku.

Jan Pavol II. socha kriz dole

Žalobou sa zaoberal súd v Rennes, ktorý dal žalobcom za pravdu a nariadil z umeleckého diela odstrániť spomínaný kríž a oblúk. Rozhodnutie súdu komentoval starosta obce Patrick Le Diffon slovami, že nie je možné separovať dané symboly a teda bude potrebné odstrániť celé dielo. K samotnej postave Jána Pavla II uviedol :” nejedná sa o náboženskú postavu ale štátnika, ktorému týmto spôsobom bola vzdaná úcta.“ Server cituje aj vyjadrenie bývalého starostu Paula Anselina, ktoré sa nesie v podobnom duchu.“ “Socha Jana Pavla II je poctou človeku, ktorý porazil komunizmus, velikánovi histórie . Skôr než sa venovať takýmto zákulisným bojom by títo ľudia mali preukázať väčšiu toleranciu a otvorenosť . Existuje mnoho krížov na mnohých vojnových pomníkoch vo Francúzsku a nikto si nemyslí, že ich treba odstrániť. ”

O prípade informoval aj spravodajský portál www.24heuresactu.fr, ktorý pridal aj informáciu o tom, že dielo je chránené autorskými právami a bez súhlasu autora nie je možné robiť žiadne úpravy. Pripomína aj fakt , že pamätník je už od svojej podstaty umeleckého diela musí byť „ostentatívny“. Starosta obce podľa portálu čaká na písomné rozhodnutie súdu a po jeho obdržaní sa rozhodne o ďalších krokoch, medzi ktorými je odvolanie voči súdnemu rozhodnutiu, na ktoré má zákonnú lehotu 6 mesiacov. Socha teda v najbližšej dobe zostane na svojom mieste, ale medzitým sa už rozbehla podpisová kampaň, ktorá vyzýva zákonodarcov, aby „ učinili koniec takémuto extrémistickému výkladu laicity, ktorý ničí národné kultúrne a kresťanské dedičstvo. Niektorí takýto výklad zákona porovnávajú s konaním Islamského štátu, ktorý takisto ničí symboly a historické pamiatky, ktoré nie sú v súlade s ich videním sveta.

Katarína Hanzlíková

https://www.hlavnespravy.sk/na-soche-jana-pavla-ii-sa-do-pozornosti-dostali-nabozenske-symboly/614289