Komisár OSN pre utečencov: Európa musí prijať viac utečencov zo Sýrie

16.10.2014 22:07

Guterres dnes na konferencii venovanej detským utečencom v Spojených arabských emirátoch (SAE) varoval, že utečenecká kríza na Blízkom východe predstavuje globálnu bezpečnostnú hrozbu.

Sýrski utečenci
Šardžá 16. októbra (TASR) - Vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres vyzýva krajiny, predovšetkým v Európe, aby prehodnotili svoje zákony a viac sa otvorili Sýrčanom utekajúcim pred občianskou vojnou vo svojej vlasti.

Guterres dnes na konferencii venovanej detským utečencom v Spojených arabských emirátoch (SAE) varoval, že utečenecká kríza na Blízkom východe predstavuje globálnu bezpečnostnú hrozbu. A vyzval na prijatie zákonných opatrení, aby sa utečenci zo Sýrie mohli usadiť v Európe a vyhli sa riskovaniu svojich životov s pašerákmi ľudí.

Podľa jeho slov, v priemere je každú minútu nútené ujsť zo svojej krajiny v arabskom svete jedno dieťa.

"Je to nielen najhoršia humanitárna kríza posledných desaťročí, ale tiež najväčšia hrozba pre regionálny mier a bezpečnosť... Je to globálna hrozba," citovala ho tlačová agentúra AP.

Podľa odhadov OSN ušlo do cudziny takmer 2,7 milióna Sýrčanov, zväčša do susedných krajín, a ďalších 6,5 milióna ušlo zo svojich domovov v rámci Sýrie.

Na konferencii vystúpila aj jordánska kráľovná Rania, ktorej krajina poskytla útočisko 600.000 sýrskym utečencom, čo je 10 percent populácie kráľovstva. Jordánske úrady odhadujú, že v skutočnosti je v krajine až 1,3 milióna utečencov zo Sýrie.

"Svet má veľkú úlohu podporiť všetky krajiny, ktoré prijali utečencov, pretože to je záruka stability nášho regiónu," povedala kráľovná Rania. "Je tu však jasný deficit v našej globálnej humanitárnej kapacite. Potreby sú oveľa väčšie ako ponúknutá podpora," zdôraznila.

Generálny tajomník Ligy arabských štátov Nabíl Arabí upozornil na riziko, že deti utečencov z Iraku, Líbye, Jemenu a Palestíny nezískajú riadne vzdelanie, zdravotnú a duševnú starostlivosť.

"Krviprelievanie, ktorého je súčasný arabský svet svedkom v rozličných oblastiach Sýrie, Líbye a tiež Jemenu, si vyžaduje politické riešenia," povedal. "Ale politické riešenia sú zložité a vyžadujú si množstvo času, a preto si vyžadujú nový prístup k regiónu."