Kolumbia si môže vydýchnuť, začalo platiť trvalé prímerie

29.08.2016 10:59
Trvalé zastavenie bojov avizoval vodca FARC Rodrigo Londono. Dodržiavanie pokoja zbraní prisľúbil aj kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.
Kolumbia Foto: ilustračné, SITA/AP

HAVANA 29. augusta (WebNoviny.sk) - Povstalecká skupina Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) v nedeľu oznámila, že od pondelka začne uplatňovať časovo neobmedzené prímerie.

Vyhlásenie prichádza po tom, ako predstavitelia FARC a kolumbijskej vlády v stredu ohlásili dosiahnutie dohody o ukončení pol storočia trvajúcej gerilovej vojny, informovala agentúra AP.
 

Odporúčame:

V Kolumbii po polstoročí končí krvavý konflikt



Trvalé zastavenie bojov avizoval vodca FARC Rodrigo Londono v Havane, kde prebiehali štyri roky trvajúce mierové rokovania medzi oboma stranami kolumbijského konfliktu. Prímerie podľa neho malo vstúpiť do platnosti presne o polnoci z 28. na 29. augusta miestneho času.

Dodržiavanie pokoja zbraní počínajúc pondelkom už v piatok prisľúbil kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. "Už nikdy viac nebudú rodičia pochovávať svojich synov a dcéry zabité vo vojne. Všetko nepriateľstvo a nenávisť zostane v minulosti," povedal v nedeľu vodca FARC Rodrigo Londono, známy tiež ako Timoleón Jiménez alebo Timochenko.

Slávnostný podpis mierovej dohody, ktorá má ukončiť jeden z najdlhšie trvajúcich ozbrojených konfliktov na svete, sa očakáva v septembri. Posledné slovo však budú mať kolumbijskí voliči, ktorí budú o dohode hlasovať v referende vyhlásenom na 2. októbra.

Boje medzi kolumbijskou vládou a FARC si za vyše polstoročie vyžiadali viac ako 220.000 životov vyhnali z domovov päť miliónov ľudí.                 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/1097411-kolumbia-si-moze-vydychnut-zacalo-platit-trvale-primerie/