Katolíci oslávia sviatok Nanebovzatia Panny Márie

14.08.2016 17:43
https://blog.sme.sk/blog/8733/141088/clanok_foto.jpg
 
BRATISLAVA 14. augusta (WebNoviny.sk) - Katolícka cirkev slávi 15. augusta sviatok Nanebovzatia Panny Márie. Je to najstarší mariánsky sviatok. Pre katolíkov ide o prikázaný sviatok, teda v tento deň sa musia zúčastniť na svätej omši.

Doktrinálne vysvetlenie nanebovzatia sformuloval na Západe okolo r. 590 Gregor z Toursu. Na Východe sa sviatok spomína už v 6. storočí a v roku 600 cisár Móric vyhlásil sviatok "Usnutia Panny Márie" pre celú ríšu. V Ríme ho začali verejne sláviť od čias pápeža Teodora I. (642-649). Od raného stredoveku bolo jeho slávenie 15. augusta spojené s dožinkami a s vďakyvzdaním za úrodu.

Na početné žiadosti kňazov a veriacich pápež Pius XII. vyhlásil 1. novembra 1950 Nanebovzatie Panny Márie za dogmu katolíckej viery. V apoštolskej konštitúcii Magnificentissimus Deus sa hovorí: "Keď zakončila beh svojho pozemského života, bola Panna Mária s telom i dušou vzatá do nebeskej slávy."

Traduje sa, že Panna Mária sa dožila 72 rokov a zomrela bez bolestí, pretože nemala dedičný hriech. Sviatok "usnutia” Panny Márie majú vo svojom kalendári aj najstaršie východné cirkvi - arménska a etiópska.

Vo viacerých krajinách je tento sviatok aj štátnym sviatkom. Takto ho oslavujú u našich susedov v Rakúsku i Poľsku, ale napríklad aj v Belgicku, Chile, Ekvádore, Francúzsku, Grécku, Taliansku, Španielsku, Portugalsku, Senegale, na Malte, Cypre a v ďalších krajinách.