Islamský štát sa prihlásil k útoku vo francúzskom Nice

17.07.2016 08:55
Pravosť vyhlásenia podľa DPA nebolo možné overiť, predstavuje však typický spôsob, akým sa IS v posledných mesiacoch hlási k významným útokom.
Bojovníci Islamského štátu.Foto: ilustračné, SITA/AP

Káhira 16. júla (WebNoviny.sk) - Teroristická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila v sobotu k štvrtkovému útoku, ktorý sa odohral počas osláv francúzskeho národného sviatku v uliciach mesta Nice. Podľa internetového vyhlásenia, z ktorého cituje agentúra DPA, bol páchateľ tohto teroristického útoku"vojakom" Islamského štátu.
 

TERORISTICKÝ ÚTOK V NICE



"Osobou, ktorá zrážala (nákladným autom) v Nice, bol vojak, vykonávajúci tento útok ako odpoveď na výzvy zamerať sa na subjekty štátov koalície bojujúcej proti Islamskému štátu," píše sa vo zverejnenom vyhlásení. To údajne pochádza od tlačovej agentúry Amak, blízkej IS, pričom sa odvoláva na nemenované "zdroje".

Obrazom: Teroristický útok v Nice

 



Pravosť tohto vyhlásenia podľa DPA nebolo možné overiť, predstavuje však typický spôsob, akým sa IS v posledných mesiacoch hlási k významným útokom.

Pri štvrtkovom útoku na promenáde v Nice, kde obyvatelia a návštevníci oslavovali Deň dobytia Bastily, zabil terorista nákladným autom najmenej 84 ľudí a viac ako 200 zranil. Francúzsky premiér Manuel Valls v piatok vyjadril presvedčenie, že 31-ročný páchateľ pochádzajúci z Tuniska bol "nepochybne" radikálnym islamistom. 
 

Odporúčame:

Tunisko ostro odsúdilo útok v Nice, zomreli aj jeho občania

Video: Zabijaka z Nice chcel zastaviť odvážny motorkár

Zverejnili video, ako polícia zneškodnila útočníka z Nice

Dominika bola počas útoku v Nice, priblížila chvíle hrôzy

Teroristický útok v Nice pripomína atentát osamelého vlka

Teror v Nice: Vodič nákladiaka zabil desiatky ľudí