Guru Jára znásilňoval ženy počas vo svojej sekte

18.05.2015 23:17
Český guru Jára znásilňoval množstvo žien, teraz sa zmenil na nepoznanie: Fotka, ktorá vyráža dych! Guru Jára sa pred spravodlivosťou ukrýval.
 
dnes, 19:05 | Hovoril si Óm nadsamec a sex mal mať s viac ako tromi tisíckami žien. Teraz však Jaroslav Dobeš (44) zvaný guru Jára pripomína skôr vypelichaného islamského teroristu.

Buď na úteku pred českými súdmi veľmi zišiel, alebo sa takto maskoval, aby ho nikto nespoznal. Na fotkách z roku 2011 vyzerá guru Jára snáď ešte mladšie, než vtedy v skutočnosti bol. Má krátke strnisko, na hlave šatku a tvári sa veľmi oduševnene.

Snímka, ktorú zverejnila filipínska polícia po jeho zadržaní, priam vyrýža dych. Ťažko uveriť tomu, že plešatý muž s dlhou bradou je skutočne Dobeš, ktorého česká polícia hľadala kvôli viacnásobnému znásilnenia. Za to má tiež ísť na desať rokov za mreže.

 

Guru Jára sa zmenil na nepoznanie. Guru Jára sa zmenil na nepoznanie.Autor: Polícia

Zadržaný bol podľa dostupných informácií už v piatok príslušníkmi imigračnej polície v meste Dapa na ostrove Siargao spoločne so svojou blízkou spolupracovníčkou Barborou Pláškovou. Teraz prebiehajú rokovania o ich deportácii do Česka.

Dobeš podľa obžaloby ženy a dievčatá na rôznych seminároch takzvane "odháčkovával". Tvrdil, že všemožné problémy žien sú spôsobené háčikmi, ktoré v nich zanechali predchádzajúci sexuálni partneri a ktoré im vraj znemožňovali žiť plnohodnotný život. "Guru Jára" potom tieto takzvané háčiky sexuálnym aktom mal uvoľnovať. Klientky školy však o tejto metóde nič nevedeli, väčšinou im bola ponúknutá na konci aj viacdenných seminárov, bez toho, aby vedeli, ako metóda prebieha. Niektoré sa bránili, väčšina z nich však po úvodnom dychovom cvičení nebola schopná ovládať svoje telo a reagovať. Lektorky školy na čele s Pláškovou dievčatá väčšinou stimulovali na pohlavných orgánoch a riadili dychové cvičenia, potom sa nečakane objavil Dobeš a spravidla vykonal na ženách krátku súlož.
Podľa obžaloby, ktorá popisovala osem takýchto prípadov v rokoch 2004 až 2007, sa u poškodených prejavila posttraumatická stresová porucha. Semináre sa konali na niekoľkých miestach, vrátane domu v Zlíne alebo statku v obci na Olomoucku. Podľa štátnej zástupkyne Dobeš školu vytvoril ako zdroj svojej obživy. "Odháčkováním" podľa obžaloby prešlo asi 350 žien. Mnohé z nich sa mu podrobila dobrovoľne, iné však nie.

Dobeš bol podľa svedkýň vo svojej komunite veľmi ctený a obdivovaný. Škola Poetrie ponúkala semináre jogy, tantry, astrológie či práce s energiou. Na Filipíny vraj jazdil pravidelne: podľa obyvateľov ostrova Siargao sem často prilietal a zase odchádzal, a to už od roku 2005, hoci v tomto roku bol vydaný príkaz na jeho deportáciu z krajiny.