Francúzi udreli v Sýrii, spustili nálety na Islamský štát

27.09.2015 16:37
Francúzsko sa doposiaľ zúčastňovalo len na náletoch v Iraku. Začiatkom septembra ale začalo podnikať v Sýrii prieskumné lety, aby malo údaje o pozíciách Islamského štátu.

 

stíhačka.Foto: Ilustračné, SITA/AP

PARÍŽ 27. septembra (WebNoviny.sk) - Francúzsko v nedeľu oznámilo, že spustilo letecké útoky na pozície militantnej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. "Naša krajina tým potvrdzuje svoj pevný záväzok bojovať proti hrozbe terorizmu, ktorú predstavuje Dáiš. Udrieme vždy, keď bude ohrozená naša národná bezpečnosť," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie francúzskeho prezidenta. 
 

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.



Agentúra Reuters pripomenula, že Francúzsko sa doposiaľ zúčastňovalo len na náletoch v Iraku. Začiatkom septembra ale začalo podnikať v Sýrii prieskumné lety, aby malo údaje o pozíciách IS. O potrebe prípadných náletov informoval 14. septembra francúzsky prezident Francois Hollande. "V Iraku sme súčasťou koalície (proti IS)... Už sme (v Sýrii) začali s prieskumnými letmi, aby sme mohli uvažovať o leteckých útokoch, ak budú nutné, a v Sýrii nutné budú," povedal Hollande. 


Irak spolupracuje s Ruskom, Iránom a Sýriou

Irak v noci na nedeľu oznámil, že jeho vojenskí predstavitelia sa podieľajú na spravodajskej a bezpečnostnej spolupráci v Bagdade s Ruskom, Iránom a Sýriou, zameranej proti militantnej organizácii Islamský štát. Oznámila to agentúra Reuters. 

Spoločné velenie operácií irackej armády vo vyhlásení uviedlo, že sa dohodli na spolupráci v dôsledku"zvýšených obáv Moskvy z prítomnosti tisícov teroristov z Ruska páchajúcich trestné činy s Dáišom (Islamským štátom)"

Tento krok by podľa agentúry Reuters mohol poskytnúť Rusku väčší vplyv na Blízkom východe. Rusko v uplynulých týždňoch posilnilo svoju vojenskú angažovanosť v Sýrii a súčasne vyvíja nátlak, aby bol sýrsky prezident Bašár Asad zahrnutý do medzinárodných snáh v boji s Islamským štátom, čo USA odmietajú. 
 

Odporúčame:

Putin zasiahne proti islamistom aj bez USA, tvrdia agentúry

USA varujú pred posilňovaním ruskej prítomnosti v Sýrii




Irak neprijal ruských vojenských poradcov

Irackí predstavitelia v piatok popreli správy, podľa ktorých ruskí, sýrski a iránski vojenskí velitelia zriadili v Bagdade koordinačné centrum, ktorá má spolupracovať s šiitskymi milíciami podporovanými Iránom ako rozhodujúcou zbraňou v irackom boji s radikálnymi sunnitskými militantmi Islamského štátu. 

Iracký minister zahraničných vecí Ibrahim al-Džafari v piatok povedal, že jeho krajina neprijala ruských vojenských poradcov, ktorí by pomáhali jej ozbrojeným silám. A vyzval Američanmi vedenú koalíciu, aby bombardovala viac cieľov Islamského štátu v Iraku. 


Cameron je otvorený tomu, aby Asad zostal pri moci

Britský premiér David Cameron je otvorený tomu, aby sýrsky prezident Bašár Asad zostal pri moci, kým sa v Sýrii nevytvorí vláda národnej jednoty, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nedeľník The Sunday Telegraph.

Sýria na čele s Asadom nemá podľa Camerona "dlhodobú, stabilnú a pokojnú budúcnosť", konštatoval nedeľník, odvolávajúc sa na nemenovaný zdroj z prostredia britskej vlády. Cameron však podľa neho nežiada odchod Asada počas tzv. prechodného obdobia. Podľa Reuters britskí predstavitelia čoraz častejšie vybočujú z prístupu, ktorý majú najmä USA, že s Asadom nemožno komunikovať. 

Aj nemecká kancelárka Angela Merkelová už povedala, že je potrebné rozprávať sa s "mnohými aktérmi vrátane Asada". Predstavitelia nemeckej vlády však popreli, že by Merkelová podporila postoj Španielska alebo Rakúska, krajín, podľa ktorých by mohol Asad hrať úlohu v dočasnom riešení, ktoré zahŕňa aj pripojenie sa Sýrie k medzinárodnej koalícii v boji proti militantnej organizácii Islamský štát. 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/996437-francuzi-udreli-v-syrii-spustili-nalety-na-islamsky-stat/