Farár, čo pomáha utečencom: Iračanov presvedčilo, že sa tu nestrieľame

11.12.2015 22:54

Zobral si na seba ťažkú úlohu. Rozhodol sa, že spolu s dobrovoľníkmi ubytujú a postarajú sa o 149 irackých kresťanov, a už teraz vidí odpor miestnych.

Farár Peter Brenkus. Foto N – Tomáš Benedikovič

O tom, ako sa rozhodlo, že utečencov presťahujú do okolia Nitry, hovorí farár z Výčap-Opatoviec Peter Brenkus, ktorý vedie občianske združenie Pokoj a dobro.

Ako vznikol nápad presťahovať do okolia Nitry kresťanov z Iraku?

Iniciatíva vznikla ešte v júni. Nosil som v sebe isté napätie zo situácie, ktorá sa diala vo svete. Spustilo to jedno nevinné podujatie. Mali sme tu stretnutie skautov pri príležitosti výročia nášho skautského zboru. Boli tu skauti z celého Slovenska. Bol tu vtedy aj arcibiskup Cyril Vasiľ.

Pápežský prefekt Kongregácie pre východné cirkvi?

Áno. Pri obede sme sa rozprávali, čo sa deje a čo môžeme urobiť. Spúšťačom následných aktivít bol tento rozhovor.

Kto to teda rozbehol? Vy, štát, cirkev?

Bola to súčinnosť rozličných inštitúcií a jednotlivcov.

V severnom Iraku pomáha Slovenská katolícka charita – napríklad v tábore Mar Ellia v Erbile. Sú ľudia, ktorí k nám prídu, odtiaľ?

Katolícka charita pomáhala vo viacerých oblastiach Kurdistanu a mala tam viac projektov – nielen v Erbile. Nechcel by som bližšie špecifikovať, odkiaľ títo ľudia sú. Stále tam pre nich existuje bezpečnostné riziko. Kým nebudú na Slovensku, nechcem hovoriť o konkrétnom tábore.

 

Kto a ako ich vyberal?

Výber sa robil v spolupráci s miestnym kňazom. Pozná tých ľudí veľmi dobre. Hovorila doň aj slovenská vláda. Zohľadnilo sa viac kritérií – napríklad zraniteľnosť tých ľudí. Je medzi nimi rodina s autistickým dieťaťom a na tú skupinu aj pomerne vysoké zastúpenie starých ľudí.

Koľko ich je?

Nad 60 rokov je tam osem ľudí. Zohľadňovalo sa, aby rodiny boli ucelené a netrhali sa väzby a aby v komunite boli aj prirodzení lídri. Od úspechu prvej skupiny závisí aj to, či by prípadne nasledovali ďalšie.

Ide teda o ľudí z jedného tábora? Poznajú sa navzájom?

Sú to ľudia, ktorí sa predtým poznali.

dennikn.sk/311499/iracanov-presvedcilo-ze-sa-nestrielame/?ref=in