Duma schválila zatknutie poslanca, ktorý hlasoval proti anexii Krymu

16.10.2015 23:16

 


Krym 2 fotky v galérii
Krym
Zdroj: Reuters
 
Štátna duma podnikla prípade Iľju Ponomariova ďalší krok, keď dala oficiálny súhlas na jeho zatknutie v neprítomnosti.

Dolná komora ruského parlamentu dala dnes súhlas na zatknutie Iľju Ponomariova, jediného poslanca, ktorý vlani hlasoval proti anexii ukrajinského Krymu. Informovala o tom agentúra AP. 

Ponomariova už v lete zaradili ruské úrady na medzinárodný zoznam hľadaných osôb pre obvinenia zo sprenevery. Poslaneckej imunity pred trestným stíhaním ho zbavili v apríli tohto roka.

Štátna duma dnes podnikla v Ponomariovom prípade ďalší krok, keď dala oficiálny súhlas na jeho zatknutie v neprítomnosti. Tento ľavicový opozičný poslanec totiž už od vlaňajška žije v exile v Spojených štátoch.

 

 

Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že Ponomariov spreneveril milióny rubľov z prostriedkov štátom financovanej technologickej nadácie Skolkovo.

On sám všetky obvinenia odmieta ako politicky motivovanú snahu dostať ho z parlamentu. O poslanecký mandát príde len v prípade, ak jeho vinu potvrdí súd.

Ponomariov bol jediným poslancom 450-člennej Štátnej dumy, ktorý vlani hlasoval proti anexii Krymu po tom, ako Rusko vojensky obsadilo a prevzalo kontrolu nad týmto ukrajinským polostrovom. V rokoch 2011 a 2012 bol jedným z organizátorov vlny protivládnych protestov v Rusku.

www.aktuality.sk/clanok/306342/duma-schvalila-zatknutie-poslanca-ktory-hlasoval-proti-anexii-krymu/