Do ľudí na vianočných trhoch v Berlíne vrazil nákladiak. Deväť mŕtvych

19.12.2016 23:57

Premiér Fico už komunikoval s ministrom vnútra a riaditeľom SIS. Na Slovensku sa okamžite spustili štandardné opatrenia, ktoré sa v takýchto situáciách prijímajú.

 
Na videosnímke hasiči a záchranári zasahujú na vianočných trhoch po tom, ako nákladné auto vošlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne. Najmenej jedna osoba zahynula a viaceré ďalšie dnes utrpeli zranenia po tom, ako nákladné auto vošlo na preplnené vianočné trhy v centre nemeckej metropoly Berlín.
 
Berlín 19. decembra (TASR/Teraz.sk) - Najmenej deväť osôb zahynulo a okolo 50 osôb utrpelo zranenia po tom, ako nákladné auto dnes vošlo na vianočné trhy v centre nemeckej metropole Berlín. Informovala o tom agentúra AP. Berlínska polícia uviedla, že incident vyšetruje ako teroristický útok. Nemecký minister vnútra tvrdí, že je ešte priskoro na špekulácie.


.



K útoku došlo dnes večer okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Denník Berliner Morgenpost s odvolaním sa na hovorcu hasičov napísal, že zranených je okolo 50 ľudí, o ich stave doposiaľ nie sú známe podrobnosti. Berlínčania môžu dať opäť prostredníctvom sociálnej siete Facebook dať svojim známym vedieť, že sú v poriadku.




Policajný hovorca uviedol, že v kamióne sa mali nachádzať dvaja ľudia. Polícii sa podľa BBC podarilo zatknúť vodiča kamiónu, druhý pasažier zomrel na mieste činu.



Televízia ZDF uviedla, že auto má poľské evidenčné číslo. Jeho vodič najprv vyšiel od rohu ulíc Kantstrasse a Budapester Strasse na chodník, potom si to namieril k vianočným trhom, kde zdemoloval niekoľko stánkov, a následne sa vrátil na Budapester Strasse, kde zostal stáť.




Zranené osoby odvážajú sanitky do okolitých nemocníc. V okolí trhov polícia uzatvorila viacero ulíc a obyvateľov Berlína vyzvala, aby "zostali doma" a nešírili poplašné správy. Berlínská polícia na Twitteru navyše ukľudňuje verejnosť. Podľa nej nie sú žiadne náznaky ďalšieho nebezpečia v meste.




"Scéna rozhodne vyzerá ako pripomienka toho, čo sme videli v Nice," povedal Julian Reichelt, šéfredaktor nemeckého denníka Bild.

.




Reakcie politikov

Nemeckého spolkového prezidenta Joachima Gaucka hlboko zasiahli informácie o "strašnom dianí" na jednom z berlínskych vianočných trhov. "Je to zlý večer pre Berlín a našu krajinu, ktorý mnou podobne ako mnohými inými veľmi otriasol", vyhlásil najvyšší predstaviteľ krajiny. Aj keď ešte nevieme mnoho o pozadí strašných udalostí na vianočnom trhu v hlavnom meste, "myšlienkami som s obeťami, s ich blízkymi, so všetkými ľuďmi, ktorí sa obávajú o rodinných príslušníkov alebo priateľov," zdôraznil Joachim Gauck, ktorý sa súčasne poďakoval za nasadenie záchranárom i príslušníkom bezpečnostných zložiek.

"Smútime za obeťami a dúfame, že sa podarí pomôcť mnohým zraneným," tlmočil hovorca vlády Steffen Seibert stanovisko spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, ktorou informácia otriasla. Šéfka nemeckej spolkovej vlády, ako pripomenul, zostáva v kontakte so spolkovým ministrom vnútra Thomasom de Maizierom i prvým mužom berlínskej radnice Michaelom Müllerom.

V podobnom duchu sa vyslovili aj ďalší členovia spolkovej vlády vrátane šéfa diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera, či ministrov vnútra a obrany, Thomasa de Maiziera a Ursuly von der Leyenovej.

X X X X X

Minister Kaliňák po útoku v Berlíne uviedol, že Slovensko prijalo opatrenia a zvýši hliadky na dopravných uzloch a v nákupných centrách. Pre TA3 dodal, že v Bratislave sú trhy v centre chránené mechanickými zábranami, a tak nie je možnosť, aby sa niečo podobné stalo v hlavnom meste.

V súvislosti s drámou v Nemecku predseda vlády SR Robert Fico už komunikoval s ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom a riaditeľom SIS Antonom Šafárikom. Na Slovensku sa okamžite spustili štandardné opatrenia, ktoré sa v takýchto situáciách prijímajú. Informovala hovorkyňa predsedu vlády SR Beatrice Szabóová.

Zatiaľ je predčasné hovoriť, či sú alebo nie sú medzi obeťami útoku v Berlíne slovenskí občania. Pre TASR to uviedol riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Skoček.

"Zastupiteľský úrad v Berlíne je v kontakte s nemeckými úradmi. Zatiaľ sa na nás neobrátil žiadny slovenský občan so žiadosťou o pomoc," uviedol.


.

Prehľad rôznych útokov v Nemecku od leta 2016


18. júla 2016 - Muž vyzbrojený sekerou a nožom zaútočil na cestujúcich v osobnom vlaku v nemeckom meste Würzburg v spolkovej krajine Bavorsko, 20 ľudí utrpelo zranenia. Páchateľa polícia zastrelila na úteku, bol ním 17-ročný Afganec. Vyšetrovatelia v izbe páchateľa objavili zástavu Islamského štátu - teroristickej organizácie pôsobiacej v Sýrii, Iraku a Líbyi - , ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za mnohé útoky proti civilistom v Európe i inde. Podľa svedeckých výpovedí útočník pri svojom ataku kričal heslo v arabčine "Alláhu akbar", čo znamená "Boh je najväčší".

22. júla 2016 - Mladík zastrelil v mníchovskom obchodnom centre Olympia deviatich ľudí a potom aj sám seba; použitú zbraň si kúpil nezákonne prostredníctvom internetu. Pri útoku zabil deväť ľudí, z ktorých až sedem bolo v tínedžerskom veku. Zranenia utrpelo ďalších 35 osôb.

24. júla 2016 - Jedna žena prišla o život a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia pri útoku muža s kuchynským nožom v meste Reutlingen na juhozápade Nemecka. Páchateľa, ktorým je 21-ročný sýrsky žiadateľ o azyl, polícia bezprostredne po incidente zadržala. K útoku došlo pred miestnou predajňou kebabov.

24. júla 2016 - Pri výbuchu v bavorskom Ansbachu zahynul večer 27-ročný utečenec zo Sýrie, ktorý podľa vyšetrovateľov nálož odpálil pri vstupe na miestny hudobný festival. Ďalších 12 ľudí utrpelo zranenia, z nich traja vážne. Muž bol známy polícii v Ansbachu, kde dlhšie býval. Sýrčana nevpustili na miesto podujatia, pretože nemal vstupenku. Festival Ansbach Open 2016 po explózii okamžite zrušili a návštevníkov evakuovali.

26. júla 2016 - Ťažko chorý 72-ročný občan Berlína zastrelil pri rozhovore v priestoroch Nemocnice Benjamina Franklina v berlínskej štvrti Steglitz 55-ročného čeľustného ortopéda, ženatého otca dvoch detí. Útočník a obeť boli krátko pred zločinom sami v izbe, takže vražda sa odohrala bez očitých svedkov. Útočník, ktorý krátko po čine dejisko zločinu opustil a spáchal samovraždu.

8. októbra 2016 - Sýrčan zadržaný v Nemecku krajanmi v súvislosti s podozrením, že pripravoval bombový útok, sa presunul z mesta Chemnitz do Lipska, kde si hľadal nocľah prostredníctvom internetovej siete pre utečencov. Polícia našla v byte podozrivého v Chemnitzi približne 1,5 kilogramu "mimoriadne nebezpečnej výbušniny" a ďalší materiál, samotnému mladíkovi sa však podarilo ujsť.

16. októbra 2016 - Teroristická organizácia Islamský štát (IS) sa prostredníctvom tlačovej agentúry Amák prihlásila k smrtiacemu útoku nožom na neplnoletého chlapca, ku ktorému došlo v Hamburgu. Čin spáchal jeden z "bojovníkov IS", ktorý dobodal 16-ročného mladíka; ten zomrel krátko po útoku v nemocnici. Páchateľ sotil do rieky Alster 15-ročné dievča, ktoré obeť sprevádzalo; to však vyviazlo bez ujmy.

19. októbra 2016 - Štyria policajti utrpeli zranenia počas prestrelky, ktorá vypukla počas zásahu proti príslušníkovi hnutia tzv. ríšskych občanov (Reichsbürger), ktoré neuznáva existenciu súčasného nemeckého štátu. Jeden zo štyroch zranených policajtov zomrel po prevoze do nemocnice. K prestrelke došlo v mestečku Georgensgmünd v spolkovej krajine Bavorsko.


.
FOTOGALÉRIA:

Policajt hliadkuje na vianočných trhoch po tom, ako nákladné auto vošlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne. Najmenej jedna osoba zahynula a viaceré ďalšie dnes utrpeli zranenia po tom, ako nákladné auto vošlo na preplnené vianočné trhy v centre nemeckej metropoly Berlín.
 


Policajti hliadkujú na vianočných trhoch po tom, ako nákladné auto vošlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne. Najmenej jedna osoba zahynula a viaceré ďalšie dnes utrpeli zranenia po tom, ako nákladné auto vošlo na preplnené vianočné trhy v centre nemeckej metropoly Berlín.
 


Na snímke policajti stoja vedľa poškodeného nákladného auta, ktoré vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne. Najmenej jedna osoba zahynula a viaceré ďalšie dnes utrpeli zranenia po tom, ako nákladné auto vošlo na preplnené vianočné trhy v centre nemeckej metropoly Berlín.
 


Na snímke hasiči kráčajú okolo poškodeného nákladného auta, ktoré vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne. Najmenej jedna osoba zahynula a viaceré ďalšie dnes utrpeli zranenia po tom, ako nákladné auto vošlo na preplnené vianočné trhy v centre nemeckej metropoly Berlín.
 


Na snímke hasiči pomáhajú zranenej osobe po tom, čo nákladné auto vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne.
 


Na snímke hasiči pomáhajú zranenej osobe po tom, čo nákladné auto vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne.
 


Na snímke hasiči pomáhajú zranenej osobe po tom, čo nákladné auto vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne.
 


Na snímke sanitky prichádzajú po tom, čo nákladné auto vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne.
 


.

Prehľad teroristických útokov v Európe


22. júla 2011 – NÓRSKO: Vo vládnej štvrti v nórskom hlavnom meste Oslo vybuchla bomba. Zahynulo osem ľudí. Neskôr došlo k streľbe na ostrove Utöya, kde sa konalo stretnutie mládežníckej organizácie vládnej Strany práce. Muž preoblečený za policajta strieľal do tínedžerov, tí v panike skákali do vody alebo predstierali, že sú mŕtvi. Oba útoky si vyžiadali spolu 77 ľudských životov.


7. januára 2015 - FRANCÚZSKO: Dvaja maskovaní muži zaútočili na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži. Pri teroristickom útoku zahynulo 12 ľudí. Satirický magazín pred útokom čelil zo strany islamistov vyhrážkam za kontroverzné karikatúry proroka Mohameda. Medzi obeťami boli aj dvaja policajti.

13. novembra 2015 - FRANCÚZSKO: Pri sérii útokov v Paríži zahynulo spolu 130 ľudí a ďalších 350 bolo zranených, z nich najmenej 99 vážne. Útočili tri koordinované tímy teroristov.

14. novembra 2015 - NEMECKO: Teroristi plánovali odpáliť v nemeckom Hannoveri päť náloží. Tri na štadióne počas medzinárodného priateľského futbalového zápasu, jednu na autobusovej zastávke a jednu na vlakovej stanici. Inkriminovaný zápas, ktorý sa chystala navštíviť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a niekoľko vládnych ministrov, bol 90 minút pred výkopom zrušený a štadión evakuovaný.

22. marca 2016 - BELGICKO: Brusel sa stal terčom dvoch bombových útokov; na medzinárodnom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek. K zodpovednosti za útoky, z ktorých bol jeden samovražedný, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Dva výbuchy na medzinárodnom letisku Zaventem a jeden v stanici metra Maelbeek si vyžiadali celkovo životy 35 civilistov a zranili 300 ďalších ľudí.

14. júla 2016 - FRANCÚZSKO: Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ktorý vrazil nákladným vozidlom do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily, zabil 85 ľudí a viac ako 300 zranil. Muž, ktorý konal podľa vyšetrovateľov v súlade s výzvami rôznych islamistických organizácií vrátane IS na využívanie motorových vozidiel pri vraždení "neveriacich", bol podľa ľudí z okruhu svojich známych moslimom, avšak nebol vnímaný ako mimoriadne veriaci človek.

24. júla 2016 - NEMECKO: Pri výbuchu v bavorskom Ansbachu zahynul večer 27-ročný utečenec zo Sýrie, ktorý podľa vyšetrovateľov nálož odpálil pri vstupe na miestny hudobný festival. Ďalších 12 ľudí utrpelo zranenia, z nich traja vážne. Sýrčan prišiel do Nemecka pred dvoma rokmi a podal žiadosť o azyl, ktorú mu však vlani zamietli, mal byť deportovaný do Bulharska. V krajine mohol napriek tomu zostať vzhľadom na občiansku vojnu v Sýrii.

10. decembra 2016 - TURECKO: Dva bombové útoky, ku ktorým došlo v blízkosti futbalového štadióna v centre tureckého Istanbulu, si vyžiadali najmenej 44 obetí na životoch. Medzi mŕtvymi je 36 policajtov a osem civilistov, ďalších najmenej 155 osôb utrpelo zranenia. K zodpovednosti za útok sa prihlásila militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK).