Demonštranti vo francúzskom Toulouse sa pobili s políciou

23.11.2014 18:47
Policajné poriadkové sily, nasadené počas protestu v Nantes počas minulých protestov.

Toulouse 23. novembra (TASR) - Do zrážok medzi demonštrantami a políciou prerástla protivládna demonštrácia v meste Toulouse na juhu Francúzska, ktorej podnetom bolo zabitie mladého aktivistu policajným granátom spred mesiaca.

Polícia zatkla najmenej 16 ľudí po tom, ako sa pokojný pochod demonštrantov nesúcich transparenty s nápismi "Ukončite povolenie zabíjať" zvrhol a jeho účastníci začali podpaľovať kontajnery s domovým odpadom a vyvracať dopravné značky. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Dvadsaťjedenročného Rémiho Fraissa zabil minulý mesiac takzvaný útočný granát počas konfliktu medzi políciou a oponentmi projektu priehrady v mokradiach v okolí Toulouse. Minister vnútra Bernard Cazeneuve následne používanie týchto granátov zakázal.

Asi 600 až 1000 demonštrantov pochodovalov Toulouse a asi 1200 v Nantes, kde zatkli 14 ľudí.

Smrť Fraissa ďalej zhoršila vzťahy medzi vládou socialistického prezidenta Francoisa Hollanda a stranou Zelených, ktorá bola v minulosti koaličným partnerom vlády a vyhlásila, že kabinet nereagoval správne na zabitie demonštranta. Zelení tiež obvinili ministra vnútra, že sa pokúšal pravdu zakryť.

Protesty proti plánovanej priehrade sú jedným z radu protestov proti projektom infraštruktúry, ktoré zahŕňali aj pozastavené plány na výstavbu nového letiska v Nantes.