Čína chystá odvetu za stretnutie Kisku s dalajlámom

17.10.2016 17:24
Peking pokladá tibetského duchovného vodcu za separatistu, ale on opakovane vyhlasuje, že sa usiluje iba o väčšiu autonómiu pre Tibet v rámci Číny.
Dalajláma na Slovensku Sprava: Štrnásty dalajláma, občianskym menom Tenzin Gyatso a prezident Andrej Kiska počas spoločného stretnutia v televíznej veži na Kamzíku. Bratislava, 16. október 2016. Foto: SITA/Kancelária prezidenta

PEKING 17. októbra (WebNoviny.sk) - Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že podnikne odvetné opatrenia v súvislosti s návštevou tibetského duchovného vodcu dalajlámu, ktorého počas jeho návštevy Slovenska prijal prezident Andrej Kiska. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing povedala, že Kiska ignoroval "rozhodný nesúhlas" Číny s tým, aby sa s dalajlámom stretol. Podľa čínskeho ministerstva je prijatie dalajlámu slovenským prezidentom v rozpore s politikou "jednej Číny", ktorú sa Slovensko zaviazalo podporovať. Peking pokladá tibetského duchovného vodcu za separatistu, ale on opakovane vyhlasuje, že sa usiluje iba o väčšiu autonómiu pre Tibet v rámci Číny.
 

Odporúčame:

Kiska obedoval s dalajlámom, hovorili o problémoch sveta



Prezident Andrej Kiska sa niekoľko dní pred návštevou dalajlámu na Slovensku stretol s čínskym veľvyslancom a vysvetlil mu výsostne osobné dôvody súkromného stretnutia formou obeda s dalajlámom. Ako ďalej v reakcii na slová čínskeho ministra zahraničných vecí uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan, Kiska veľvyslanca zároveň uistil v záujme o pokračovanie dobrých vzťahov medzi Slovenskom a Čínou a zdôraznil, že stretnutie nijakým spôsobom nespochybňuje jednoznačné stanovisko Slovenska k politike jednej Číny.

Cez víkend sa s dalajlámom stretol prezident Kiska, neprijal ho však v Prezidentskom paláci, ale boli na spoločnom obede mimo paláca. Kiska sa s dalajlámom už v minulosti stretol, tento víkend po prvýkrát ako prezident. S najvyšším tibetským duchovným hovoril podľa vlastných slov o potrebe porozumenia medzi ľuďmi a o tom, že všetky náboženstvá sú si podobné, ak ich základom je láska, odpúšťanie a empatia.

"Diskutovali sme o problémoch dnešného sveta. Niekedy sa zdá, že dnešná doba je komplikovanejšia, svet je menší. Ale niektoré problémy sú len v našej mysli. Ako raz povedal niekto múdry – najšťastnejší ľudia sú tí, ktorí dbajú o šťastie druhých a najnešťastnejší sú tí, ktorí dbajú o vlastné šťastie," napísal Kiska na sociálnej sieti Facebook po stretnutí s dalajlámom s tým, že budhizmus je pre neho filozofia o tom, ako by sme mali žiť, a o tom, že najväčším nepriateľom v živote je naša vlastná hlava.

Dalajláma v pondelok odišiel z Bratislavy do Prahy, kde je účastníkom konferencie Fórum 2000. Tú založil bývalý prezident Václav Havel. V ČR sa s dalajlámom podľa českých médií žiaden štátnik nestretne. Okrem Kisku sa s duchovným na Slovensku stretla podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová, poslanec za SaS Martin Poliačik a šéf zahraničného výboru František Šebej (Most-Híd).                 

www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/1110716-cina-chysta-odvetu-za-stretnutie-kisku-s-dalajlamom/