Bývalého nuncia bude Vatikán súdiť za pohlavné zneužívanie

16.06.2015 18:27
Wesolowski je doteraz najvyššie postaveným hodnostárom Vatikánu, voči ktorému sa začalo vyšetrovanie vo veci sexuálneho zneužívania detí.
Bývalý apoštolský nuncius v Dominikánskej republike, poľský arcibiskup Vlani v septembri Wesolowského zatkli vatikánske úrady. Foto: SITA/AP

VATIKÁN 15. júna (WEBNOVINY) - Prvý proces s kňazom podozrivým zo sexuálneho zneužívania a pornografie sa vo Vatikáne začne 11. júla, uviedol v pondelok hovorca Svätej stolice Federico Lombardi. Pred tribunál v tento deň predstúpi bývalý apoštolský nuncius v Dominikánskej republike, poľský arcibiskup Józef Wesolowski.

V súvislosti so sexuálnymi škandálmi, ktoré výrazne poškodzujú katolícku cirkev, v pondelok pápež František prijal aj demisiu dvoch amerických biskupov. Obaja sú obvinení z toho, že vo svojej diecéze kryli kňazov, ktorí sa dopustili sexuálneho násilia na maloletých osobách. Ide o arcibiskupa zo Saint Paul a Minneapolisu Johna Claytona Nienstedta a jeho zástupcu Leeho Anthonyho Pichého.

Wesolowského už uznali vinným z obťažovania

Médiá pripomínajú, že ich demisia je v súlade s kánonickým právom. Podobný krok od biskupov, ktorí kryli pedofilných kňazov, už dlhší čas žiadali združenia obetí týchto zločinov v USA. Prijatie demisie médiá hodnotia ako dôkaz nekompromisnosti Vatikánu k biskupom obvineným zo zanedbania svojich povinnosti a de facto aj spoluviny na zločinoch spáchaných kňazmi.

O závažnosti kauzy bývalého nuncia Wesolowského svedčí aj to, že Vatikán ho pred rokom prepustil z kňazskej služby po tom, ako jeho vinu uznala aj Kongregácia pre náuku viery, ktorá sa zaoberá interným vyšetrovaním zločinov v prostredí cirkvi. Kongregácia Wesolowského uznala vinným z obťažovania miništrantov. Vlani v septembri ho vatikánske úrady zatkli. Až do začatia súdneho procesu má byť v domácom väzení.


Pápež presadzuje nulovú toleranciu voči páchateľom

Wesolowski je doteraz najvyššie postaveným hodnostárom Vatikánu, voči ktorému sa začalo vyšetrovanie vo veci sexuálneho zneužívania detí. Z Dominikánskej republiky, kde sa inkriminovaný čin stal, ho súčasný pápež odvolal v roku 2013. Karibská republika žiada jeho vydanie, čo však Vatikán odmieta.

Ako poznamenala agentúra AP, Wesolowského kauza je veľmi citlivá, a to nielen pre to, že nebol len radovým kňazom, ale aj pre to, že kňazskú aj biskupskú vysviacku prijal z rúk pápeža Jána Pavla II., vyhláseného medzičasom za svätého. Pápež František ostro odsudzuje pohlavné zneužívanie detí duchovnými a opakovane uisťuje o svojom odhodlaní presadzovať nulovú toleranciu voči páchateľom týchto činov. 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/963642-byvaleho-nuncia-bude-vatikan-sudit-za-pohlavne-zneuzivanie/