Brusel zažil prestrelku, policajti išli po teroristoch

16.03.2016 18:35
Protiteroristický zásah a následná séria prestreliek prebehli v južnej časti belgickej metropoly v multikultúrnej štvrti Forest (Vorst).
Protiteroristická akcia v Bruseli Na uliciach bolo vidno plne vyzbrojených maskovaných príslušníkov špeciálnych jednotiek a nad oblasťou hliadkoval policajný vrtuľník. Brusel, 15. marec 2016. Foto: SITA/AP

Brusel 15. marca (WebNoviny.sk) - Spoločný tím belgickej a francúzskej polície podnikol dnes v Bruseli zásah súvisiaci s parížskymi teroristickými útokmi z vlaňajšieho novembra. Počas prestrelky bol zabitý jeden z podozrivých, po jednom alebo dvoch ďalších sa stále pátra. Zranenia utrpeli najmenej štyria policajti, informovali belgické médiá.

Protiteroristický zásah a následná séria prestreliek prebehli v južnej časti belgickej metropoly v multikultúrnej štvrti Forest (Vorst). Podrobnosti zatiaľ nie sú známe. Podľa belgických médií sa strieľalo aj z útočnej pušky kalašnikov.

Podozrivý zahynul, keď policajné komando vtrhlo do jedného z bytov v štvrti Forest, kde bola zabarikádovaná jedna alebo viacero osôb podozrivých z terorizmu. V byte následne vypukol požiar.

Podľa vyjadrenia francúzskeho ministra vnútra Bernarda Cazeneuva "sa tím zložený z belgických a francúzskych policajtov stal počas zásahu terčom paľby, evidentne z útočných zbraní", uviedla agentúra AP.

Polícia uzavrela veľkú časť štvrte Forest; na uliciach bolo vidno plne vyzbrojených maskovaných príslušníkov špeciálnych jednotiek a nad oblasťou hliadkoval policajný vrtuľník.

Pri parížskych útokoch z 13. novembra zahynulo 130 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia. Viacero útočníkov malo kontakty na bruselskú imigrantskú štvrť Molenbeek, ktorá leží blízko Forestu, kde sa dnes strieľalo.

Muž, ktorého dnes zabili, nie je medzinárodne hľadaný Salah Abdeslam. Dnes večer to potvrdil hovorca belgickej federálnej prokuratúry Eric Van Der Sypt.       

www.webnoviny.sk/svet/clanok/1048267-brusel-zazil-prestrelku-policajti-isli-po-teroristoch/