Biskup odkazuje premiérovi: Bezodkladne riešte kritický stav v zdravotníctve

25.01.2016 22:22
Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: TASR
 
 
Predseda Rady Konferencie biskupov pre pastoráciu v zdravotníctve biskup Milan Lach kritizuje zúfalý stav v slovenskom zdravotníckom rezorte. Odkaz poslal aj predstaviteľom finančných skupín.

Lach v stanovisku upozorňuje, že „namiesto vecného dialógu a hľadania prijateľných riešení nahromadených problémov sme svedkami arogancie moci, utláčania a zastrašovania poctivých, slušných ľudí, ktorí ešte našli v sebe statočnosť sa verejne angažovať.“

„Týmto ľuďom nejde o politiku alebo politikárčenie. Ide im o dobro všetkých obyvateľov Slovenska, ktorí majú právo na primerane kvalitnú, dostupnú a dôstojnú zdravotnú starostlivosť,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku Milana Lacha, ktoré zverejnil na sociálnej sieti a neskôr ho prebrala aj Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Upozorňuje na zastrašovanie zdravotníkov

Biskup vyzýva predsedu vlády Roberta Fica a ministra Viliama Čisláka, aby bezodkladne začali riešiť oprávnené požiadavky slovenských sestier na ozdravenie slovenského zdravotníctva, vyjadrené v dokumentoch práve prebiehajúcej celoštátnej iniciatívy.

Lach ďalej vyzýva vládnych predstaviteľov, aby „okamžite zastavili zastrašovanie tých, ktorým jasne leží na srdci dobro pacienta a ich profesijná povinnosť a česť. Požiadavky sestier vyjadrujú oprávnené nároky všetkých obyvateľov Slovenska, ako aj všetkých čestných zdravotníckych pracovníkov.“

Hovorca KBS Martin Kramara pre Aktuality.sk potvrdil, že biskup Lach je kompetentný v oblasti zdravotníctva vyjadrovať sa za celú biskupskú konferenciu.

www.aktuality.sk/clanok/312455/biskup-milan-lach-premierovi-bezodkladne-rieste-kriticky-stav-v-zdravotnictve/