Avizované zhromaždenie učiteľov sa v Košiciach nekonalo, ale bude vo štvrtok 28.1...15:00 hod.

26.01.2016 20:57

 Zhromaždenie sa malo konať pri Dolnej bráne.

 
Košice 25. januára (TASR) – V Košiciach sa malo o 10.00 h konať zhromaždenie učiteľov. Informoval o tom dnes na svojej internetovej stránke denník Korzár.

 
Zhromaždenie sa malo konať pri Dolnej bráne. Nikto z učiteľov sa ho však nezúčastnil. "Z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zhromaždenie v Košiciach nebolo iniciované. Nemáme s tým nič spoločné," uviedol člen koordinačného tímu ISU v Košiciach Juraj Kolesár.

V metropole východu bude podobné zhromaždenie ako v Bratislave vo štvrtok 28. januára. Bližšie informácie o mieste a čase konania zhromaždenia poskytne ISU médiám dnes popoludní.
 
Na stredných školách sa vyučuje
V Košickom kraji nie je ani jedna stredná škola v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK), na ktorej by sa neučilo. Informovala o tom dnes hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková. Podľa slov hovorkyne košického magistrátu Lindy Šnajdárovej, zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa nevyučuje na Základnej škole Krosnianska 4, na Základnej škole na Jenisejskej ulici sa dnes vyučujú iba prváci. Do štrajku sa zapojilo osem škôl a okolo 150 učiteľov.

V zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) nie je dnes z dôvodu štrajku zatvorená ani jedna stredná škola. "Všade sa učí, prioritne sa musia učiť maturanti. Niekde sa učí v obmedzenom režime, niekde sa supluje, niekde sú skrátené hodiny, ale žiadna škola nie je zatvorená," potvrdila TASR hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.
Štrajk zasiahol v Košiciach napríklad Gymnázium na Šrobárovej ulici, kde sa doň zapojilo viac ako 20 učiteľov. Vyučovanie prebieha len pre štvrtý ročník podľa špeciálneho rozvrhu, pre prvý až tretí ročník je zrušené. "Časť kolegov sa do štrajku zapojila, časť nie.

Uprednostnili sme prípravu maturantov, čiže pre štvrtý ročník sa urobil náhradný rozvrh, aby príprava na maturity bola čo možno najlepšia, ostatné ročníky majú voľno z dôvodu štrajku,"
uviedol pre TASR riaditeľ školy Slavomír Harabin. Osobne si myslí, že súčasný štrajk krátko pred parlamentnými voľbami spolu s ďalšími okolnosťami, ktoré nahrávajú výčitkám zo spolitizovania akcie, neprajú jej úspechu. "V zásade to, že učitelia chcú lepšie mzdy, úplne chápem, len tento čas si nevybrali dobre," povedal.

V niektorých školách sa do štrajku zapojilo len niekoľko učiteľov či dokonca len jeden. Taká je situácia na Strednej odbornej škole (SOŠ) v košickej Šaci. "U nás jedna učiteľka štrajkuje, normálne prebieha vyučovanie. Ani nemáme náznaky, že by sa niekto chcel pripojiť do štrajku," uviedol pre TASR riaditeľ SOŠ Jozef Šablatúra. Súčasný štrajk osobne neschvaľuje. "Takýto spôsob nie je korektný ani správny, ultimátami sa ešte nikdy nič nevyriešilo," konštatoval.

V Košickom kraji sa podľa informácií zverejnených na webstránke Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) malo zapojiť 55 škôl z celkového počtu 935 základných, materských, stredných a špeciálnych škôl. Najviac ich bolo z okresov Košice, Košice-okolie, Trebišov a Spišská Nová Ves. Niektoré školy sa však dnes do ostrého štrajku napokon nezapojili, ide o košickú Strednú priemyselnú školu stavebnú a geodetickú či Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú.
www.ucn.sk/ucitelia/na-verejnom-str…