Arcibiskup v Bangui čelí hrozbám smrti

06.01.2015 22:37

Bangui 5. januára (TK KBS) Stredoafrická republika, ktorú poznačila občianska vojna, je neustále miestom nepokojov. Mons. Dieudonné Nzapalainga, arcibiskup Bangui, čelí podľa správ Vatikánskeho rozhlasu vyhrážkam smrti. Dôvodom bola jeho návšteva v dedine Gbangou, kde v spoločnosti zástupcov katolíckej charity bojujúcim stránkam vyčítal zločiny spáchané proti ľudskosti. Arcibiskup bol podľa vlastných slov šokovaný, keď v obci našiel ľudí žijúcich biednejšie ako zvieratá.

V krajine už niekoľko rokov reálne nefunguje štátne usporiadanie, avšak na rozdiel od mnohých iných krízových oblastí sveta, zostala Stredoafrická republika ponechaná zväčša sama na seba. Bojujú v nej medzi sebou ozbrojenci islamskej koalície rebelov Séléka s prívržencami bývalého prezidenta Francoisa Bozizého, ktorých zvyknú nazývať Anti-Balaka.

Arcibiskup Nzapalainga prehovoril o situácii vo vysielaní pre miestne médiá. Doslova povedal: “Je na čase, aby si všetci uvedomili svoju zodpovednosť za prekonanie rozdielov v záujme detí. Vyzývam bojovníkov Anti-Balaka, aby zložili zbrane, aby poslúchli hlas ľudu a začali spolupracovať; vládne tu priveľa zúfalstva a bolesti. Spravodlivosť však príde.” Arcibiskup zároveň apeloval na svedomie oboch strán, aby zabíjanie konečne prestalo.



Text zverejneny na internetovej stranke TK KBS (tkkbs.sk) https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20150105017