Aliancia za čistú hru víta prísnejšie podmienky pre hazard

25.09.2016 13:36
Aliancia víta regulačný postup rezortu financií, ktorý nakoniec prijal a do zákona premietol jej zásadnú pripomienku, a to zrušiť v zákone možnosť prevádzkovať hracie automaty v pohostinstvách, krčmár, puboch a kaviarňach.

 

hazard Foto: ilustračné, SITA/AP


BRATISLAVA 24. septembra (WebNoviny.sk) – Mimovládna organizácia Aliancia za čistú hru – Clarify víta transparentné, pragmatické a adresné sprísňovanie podmienok prevádzkovania hazardných hier cez regulačné a ochranné opatrenia v novele zákona o hazardných hrách, ktoré v stredu schválila vláda. V októbri o nich bude rozhodovať parlament. Na druhej strane však združenie odmieta cestu prohibície a zákazov, ktorú si zvolili samosprávy pod tlakom populistických aktivistov a poslancov.

"Aliancia dlhodobo razí zlatú strednú cestu, aby sa špinavá bielizeň hazardu radšej čistila ako neekonomicky a neefektívne vyhadzovala. Zákazy pre normálnu väčšinu spoločnosti nikdy nič dobré nepriniesli, len na čas uspokojili ideologických alebo náboženských fanatikov," povedal dnes pre agentúru SITA výkonný riaditeľ občianskeho združenia Aliancia za čistú hru - Clarify Rafael Rafaj.


Hazard sa musí transformovať na vyššiu úroveň

Aliancia víta regulačný postup rezortu financií, ktorý nakoniec prijal a do zákona premietol jej zásadnú pripomienku, a to zrušiť v zákone možnosť prevádzkovať hracie automaty v pohostinstvách, krčmár, puboch a kaviarňach. "Chápem ostrie noža na ruke hazardu, ale ak prevádzkovatelia nepochopia, že hazard sa musí transformovať na vyššiu úroveň a nedokážu obetovať pre spoločnosť najbolestivejšie prevádzky, je otázka času, kedy hazardu aktivisti a populisti ten nôž dajú z ruky na krk," dodáva Rafael Rafaj.

Napriek pozitívam, medzi ktoré patrí aj zákaz prístupu maloletým, sociálne odkázaným a patologickým hráčom k hazardným hrám, má novela zákona podľa Rafaja ešte rezervy aj medzery. Spodný limit hracích prístrojov zvyšovaný v zákone z päť kusov na dvanásť je pre zriedenie kritizovanej hustoty herní nedostatočný a rezort to zrejme vykompenzoval prevádzkovateľom. Aliancia navrhovala strmšie zvýšenie minimálne na 20 prístrojov, ktoré by sa malo postupne s rokmi ešte zvyšovať. "Zákon rovnako ostal na polceste a v minulom storočí pri riešení nových trendov nástupu online hazardu na internet, kde si štát ponecháva monopol a kde hurá aktivisti a samosprávy vyháňajú hráčov," upozorňuje riaditeľ Aliancie, podľa ktorého "týmto prešľapovaním ministerstvo financií prihráva loptičku na smeč populistom, samospráve a najmä fanatickým aktivistom za zákaz hazardu, čím sa môže vyostriť aj ústavný konflikt právomocí."

Podľa Rafaja nestačí, aby si úradníci alebo aktivisti urobili čiarku na svojom opasku, pretože obe strany sa o nejaký čas dostanú do právneho a ústavného konfliktu a oba prístupy môžu z hráčov urobiť rukojemníkov online hazardu na internete, na ktorý je väčšina opatrení zatiaľ prikrátka. Aj preto Aliancia za čistú hru - Clarify dúfa, že na téme hazardu si prestane štát, samospráva a najmä populisti, aktivisti a rôzne fanatické iniciatívy vytĺkať politický kapitál a všetci pochopia, že najlepšia je zlatá stredná cesta. Rovnako verí, že cez legislatívu alebo nález ústavného súdu sa vzájomné kompetencie spresnia tak, aby sa nekrížili a rovnako, aby štát okrem ochrany hráčov poskytoval aj právnu istotu podnikateľov v tomto regulovanom biznise.


Prísnejšie pravidlá aj pre prevádzkovateľov online hazardných hier

Podľa vládou schválenej novely podmienky pri prevádzke hazardných hier a ochrana ľudí v tejto oblasti sa sprísni. Dôležitou zmenou podľa ministerstva je najmä fakt, že poberatelia rôznych sociálnych dávok by sa už do herní dostať nemali. Cieľom novely je podľa ministerstva tiež znížiť počet miest, na ktorých sa hazardné hry prevádzkujú. Od roku 2019 by tak mali automaty a "gambling" zmiznúť napríklad z krčiem. Novela totiž presúva hazardné hry do herní a zvyšuje minimálny počet hracích zariadení pripadajúcich na jednu herňu zo súčasných 5 na 12 kusov.

Významnú úlohu pri kontrole dodržiavania nových pravidiel bude mať Finančné riaditeľstvo SR, ktoré bude mať všetky nástroje na kontrolu a sankcionovanie v tejto oblasti. Okrem štandardných postupov budú môcť zamestnanci finančného riaditeľstva vykonávať aj tzv. mystery shopping, teda kontrolu prevádzok pod utajenou identitou.

Zákon tiež stanovuje prísnejšie pravidlá aj pre prevádzkovateľov online hazardných hier, konkrétne si berie na mušku čierny trh nelegálneho hazardu. Ide o subjekty bez licencie, ktoré jednak nemajú na svoju činnosť povolenie a zároveň ani neplatia na Slovensku dane. V týchto prípadoch je možné podľa zákona zneprístupniť stránku takéhoto prevádzkovateľa, resp. neumožniť platbu na jeho účet. Blokovanie nelegálnych prevádzkovateľov online hazardu je zavedené v sedemnástich krajinách Európskej únie a v Nórsku. O blokácii stránky bude rozhodovať súd.                 

www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/1104421-aliancia-za-cistu-hru-vita-prisnejsie-podmienky-pre-hazard/