Začala sa trojdňová apoštolská cesta pápeža Františka do Arménska

24.06.2016 18:40

 

Pápeža Františka prijala na letisku v Jerevane arménsky prezident Serž Sarkisian a hlavný arménsky apoštolský patriarcha Karekin II. - AFP

24/06/2016 09:23

 

Vatikán/Arménsko 24. júna – Začala sa 14. zahraničná apoštolská cesta pápeža Františka, ktorej cieľom je Arménsko. Pápež František počas troch dní navštívi starobylé posvätné miesta kresťanstva, kde sa stretne s predstaviteľmi Arménskej apoštolskej cirkvi, ako aj tamojšími katolíkmi východného i západného obradu. Okrem účasti na reprezentačnom privítaní zo strany najvyšších predstaviteľov krajiny navštívi v sobotu pamätník obetí národnej tragédie Mec Jegern – „Veľké zlo“ z roku 1915. Storočnicu tejto udalosti si minulý rok pripomenul vo Vatikáne za účasti arménskych predstaviteľov. Pápež bude zajtra dopoludnia sláviť svätú omšu na námestí v Gjumri postihnutom pred 28 rokmi zemetrasením a večer sa v Jerevane na centrálnom námestí zúčastní na ekumenickej modlitbe za pokoj. V záverečný deň návštevy sa zúčastní na nedeľnej bohoslužbe vo východnom arménskom obrade v katedrálnom chráme  Arménskej apoštolskej cirkvi v Ečmiadzine.

Svätý Otec František sa včera večer pred apoštolskou cestou do Arménska išiel súkromne pomodliť do pápežskej Baziliky Santa Maria Maggiore v Ríme. Tradične zotrval v modlitbe pred Máriinou ikonou Salus Populi Romani, aby ju poprosil o pomoc a ochranu na ceste do „prvej kresťanskej krajiny“. Na oltár položil kyticu kvetov vo farbách oficiálnej vlajky Arménska: oranžová, modrá, červená.  

Krátko po 9. hodine dnes ráno sa Airbus 321 spoločnosti Alitalia s pápežom a jeho sprievodom, ako aj skupinou vyše 70 novinárov vydal z Ríma na štvorhodinový let do Jerevanu. Počas letu Svätý Otec tradične zdraví formou telegramu hlavy štátov počas preletu nad ich územiami. Postupne tak pozdraví prezidentov Talianska, Chorvátska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Srbska, Bulharska a Turecka. Prílet do Jerevanu je plánovaný na 13. hodinu nášho času (15.00 miestneho času). -jb-

Pápeža Františka na medzinárodnom letisku Zvartnots v Jerevane krátko po 13.00 hodine slávnostne privítali arménsky prezident Serž Sarkisian spolu s manželkou a hlavný arménsky apoštolský patriarcha Karekin II. Po uvítacom ceremoniáli sa Svätý Otec presunul do Ečmiadzinu, kde navštívil Apoštolskú katedrálu. Po vstupe za zvuku zvonov si bozkom uctil kríž a evanjeliár a pri hlavnom oltári si s patriarchom objatím vyjadrili bratský znak pokoja. Striedavo potom recitovali modlitbu Žalmu 122: «Zaradoval som sa, keď mi povedali: Pôjdeme do domu Pánovho». Po úvodných slovách Karekina II., vystúpil s pozdravným príhovorom pápež František.  

Po návšteve katedrály v Ečmiadzine sa Svätý Otec presunul do prezidentského paláca v Jerevane, kde sa v Prezidentskom paláci stretol so štátnymi predstaviteľmi a s diplomatickým zborom. Vo svojom príhovore tiež pripomenul blížiace sa 25. výročie nezávislosti Arménska. 

Začiatky mesta Ečmiadzin siahajú do 4. storočia pred Kristom, pričom s výstavbou katedrály sa začalo okolo roku 303. Krátko potom, čo Arménsko vyhlásilo kresťanstvo za štátne náboženstvo, sa stala sídlom Arménskej apoštolskej cirkvi. Podľa legendy postavili katedrálu na mieste, ktoré sv. Gregorovi Osvietiteľovi, duchovnému otcovi arménskeho kresťanstva, ukázal vo sne Kristus.

Hlavný patriarcha a katolikos všetkých Arménov Karekin II. je hlavou Arménskej apoštolskej cirkvi od roku 1999. S Katolíckou cirkvou udržiava intenzívne ekumenické vzťahy, o čom svedčia aj jeho stretnutia s pápežom Jánom Pavlom II. v roku 2001 počas jeho návštevy Arménska a v roku 2008 sa v Ríme stretol s pápežom Benediktom XVI. Naposledy navštívil Vatikán 12. apríla 2015, keď sa zúčastnil na liturgii, ktorú pri príležitosti 100. výročia národnej tragédie Mec Jegern – „Veľké zlo“ slávil pápež František. -ej-     

Harmonogram apoštolskej cesty do Arménska