Výpoveď: Guantánamo mi vzalo 5 rokov života

04.07.2015 15:12

Peklo v klietke na Guantáname opísal Murat Kurnaz v práve vydanej knihe. Nemecký Turek v ňom zbytočne strávil takmer päť rokov, od februára 2002 do augusta 2006, bez procesu, pre podozrenie zo spojenia s afganským hnutím Taliban. Bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Jeho cesta do Pakistanu len tri týždne po útoku na USA 11. septembra 2001 s cieľom študovať Korán bola zákonite podozrivá, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Guantánamo
Väznica Guantánamo
Autor:

Hnutie Džamát Tablik „verbovalo“ v Nemecku mužov na štúdium Koránu. Kurnazovi z Brém sa stalo osudným, že „prebudeniu“ jeho náboženského cítenia práve v tom čase nik neveril. Odcestoval bez upovedomenia rodičov, ktorí žijú v Nemecku od 70. rokov.

„Cítim sa, akoby som sa vrátil z kamennej doby. Päť rokov nie je dlhý čas. Ak ste však päť rokov izolovaní v klietke, nemáte správy a vidíte len ďalšie klietky a ľudí v uniformách, naozaj sa vám to tak zdá,“ píše Murat v knihe Päť rokov môjho života. Správa z Guantánama.

„Talibana z Brém“ zbalila polícia v Pakistane v decembri 2001. Za tritisíc dolárov, píše Kurnaz, ho predala vojakom USA v Afganistane. Tí ho medzi prvými odvliekli na Guantánamo.

Keďže úrady USA Muratovi podozrenie nikdy nedokázali, chceli ho prepustiť už roku 2002. Postoj Berlína bol odmietavý. Dostal sa domov vďaka kancelárke Angele Merkelovej, ktorá osobne upozornila prezidenta Georgea Busha na bezprávie na Guantáname.

Murat píše, ako väzňom kládli pištoľ k sluchám, pichali injekcie s omamnými látkami, týrali ich elektrošokmi… „Ak ste mali šťastie, hodili vám cez plot jedlo v plastiku, aj s bravčovým mäsom,“ píše. „Jedenie jabĺk“ bolo strkanie hláv väzňov do vody, až sa takmer utopili. Týrali ich aj odopieraním spánku či umiestňovaním v „chladničke“ – kontajneri s teplotou nula stupňov Celzia a takmer bez kyslíka.

Kurnaza ešte v Afganistane vypočúvali aj príslušníci nemeckej elitnej jednotky KSK. Už oni ho bili… Prípad vyšetruje osobitný výbor nemeckého Bundestagu, ktorý pozval už viacero politikov z vtedajšej spolkovej vlády.

spravy.pravda.sk/svet/clanok/220574-vypoved-guantanamo-mi-vzalo-5-rokov-zivota/