Vyjednávači na Ukrajine dosiahli dohodu, čaká sa na rebelov

30.09.2015 20:21
 
Očakáva sa, že dohodu o stiahnutí zbraní s kalibrom menším než 100 milimetrov z bojového pásma na východe Ukrajiny podpíšu aj vodcovia povstalcov.
Vojnou zmietaná UkrajinaFoto: ilustračné, SITA/AP
MINSK 29. septembra (WebNoviny.sk) - Predstavitelia Ruska, Ukrajiny a Organizácie pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe (OBSE) dosiahli v utorok dlho očakávanú dohodu o stiahnutí zbraní s kalibrom menším než 100 milimetrov z bojového pásma na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.



Dohovor je dodatkom k širšej dohode podpísanej vo februári v bieloruskom hlavnom meste Minsk, zameranej na ukončenie konfliktu medzi Západom podporovanou ukrajinskou vládou a proruskými separatistami. Mnohé opatrenia zahrnuté v minskej dohode sú stále nerealizované.

Lídri Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka, ktorí sa pričinili o dosiahnutie februárovej dohody, sa v piatok stretnú v Paríži, kde sa pokúsia vyriešiť politický zmier medzi znepriatelenými stranami.

Utorkovú dohodu dosiahnutú taktiež v Minsku kontaktnou skupinou ohlásila na sociálnej sieti Facebook hovorkyňa hlavného ukrajinského vyjednávača, podľa ktorej sa očakáva, že dohodu podpíšu aj vodcovia povstalcov.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe privítala dohodu. Označila to za cestu k mieru, informovala agentúra TASS.Úradujúci predseda OBSE, srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič uviedol, že pozorovatelia organizácie budú sledovať realizáciu dohody. Podľa neho je dôležité, aby pozorovatelia mali prístup do všetkých oblastí a aby bola primerane zaistená ich bezpečnosť.