Vo veku 91 rokov zomrel svetoznámy exorcista Gabriele Amorth

18.09.2016 10:47

Svetoznámy exhorcista Gabriele Amorth (1925-2016) - ANSA

17/09/2016 19:43

 

Taliansko 17. septembra – Vo veku 91 rokov zomrel včera svetoznámy taliansky exorcista Gabriele Amorth, ktorý od roku 1986 pôsobil v Rímskej diecéze. Počas svojej viac než 30-ročnej služby vykonal stovky exorcizmov.

Otec Amorth, ktorý bol členom Spoločnosti sv. Pavla, tiež založil a stal sa predsedom Medzinárodnej asociácie exorcistov a napísal mnoho kníh o exorcizme. Na Slovensku patria medzi najznámejšie publikácie s názvom „Exorcista rozpráva“ a „Exorcista: Ďalšie príbehy“, v ktorých opisuje svoju osobnú skúsenosť.  

„Exorcizmus je modlitba vyslovená v mene Cirkvi, z toho dôvodu má väčšiu silu, ako jednoduchá modlitba alebo jednoduché osobné vzývania, pre oslobodenie ľudí posadnutých démonom alebo magickými vplyvmi,“ uviedol v rozhovore pre Vatikánsky rozhlas v roku 2006 otec Amorth.

Podľa exhorcistu môže démon ovládať nielen jednotlivcov, ale aj skupiny: „Som presvedčený o tom, že nacisti boli všetci posadnutí démonom. Ak si spomenieme na to, čo urobili ľudia ako Stalin, Hitler... určite boli posadnutí démonom. Dá sa to vidieť z ich činov, z ich správania, z hrôz, ktoré vykonali alebo ktoré nútili robiť“. -ej-