Video: Silný tajfún bičoval Japonsko, smeruje k Taiwanu

28.09.2015 12:28
Tajfún Dujuan má zasiahnuť Taiwan v priebehu pondelka a tamojšie úrady už varovali pred záplavami v pobrežných a nízko položených oblastiach.
Silný tajfún zasiahol japonské ostrovy, smeruje k TaiwanuVietor v poradí už 21. tajfúnu tejto sezóny dosahoval rýchlosť 180 kilometrov za hodinu a v nárazoch až 252 kilometrov za hodinu.Foto: SITA/AP

TOKIO/TCHAJ-PEJ 28. septembra (WebNoviny.sk) - Silný tajfún Dujuan v pondelok bičoval juhovýchodné japonské ostrovy a očakávajú ho aj na Taiwane. Úrady vopred varovali pred prudkým vetrom, vysokými vlnami a hustým lejakom, uviedla tlačová agentúra DPA.

Vyše 300 obyvateľov evakuovali z domovov na japonských ostrovoch Jonaguni a Išigaki a približne 100 domácností v oblasti zostalo bez elektriny. Informovali o tom miestne noviny Rjúkjú Šimpó. Desiatky letov zrušili v japonskej prefektúre Okinawa.

Oko tajfúnu sa o 09.00 h miestneho času (02.00 h SELČ) nachádzalo približne 110 kilometrov južne od japonského ostrova Iriomote, pričom sa pohybuje na severozápad rýchlosťou 15 kilometrov za hodinu, uviedol japonský meteorologický úrad. Dodal, že vietor v poradí už 21. tajfúnu tejto sezóny dosahoval rýchlosť 180 kilometrov za hodinu a v nárazoch až 252 kilometrov za hodinu.

Tajfún Dujuan má zasiahnuť Taiwan v priebehu pondelka a tamojšie úrady už varovali pred záplavami v pobrežných a nízko položených oblastiach. Vysokorýchlostné vlaky a niektoré lety budú zrušené, informovala štátna taiwanská Centrálna tlačová agentúra. Dujuan bude druhým tajfúnom, ktorý zasiahne Taiwan za posledné dva mesiace. Prvým bol Soudelor, ktorý v auguste usmrtil osem ľudí. 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/996737-video-silny-tajfun-bicoval-japonsko-smeruje-k-taiwanu/