VIDEO: Na Zemana hádzali nespokojní ľudia vajíčka, zasiahli Glaucka

17.11.2014 19:32

Nemeckého prezidenta Joachima Gaucka zasiahlo pri protestoch proti M. Zemanovi vajíčko do spánku. Bol otrasený, ale v programe pokračuje, uviedol Hrad.

Členovia ochranky dáždnikmi chránia českého prezidenta Miloša Zemana (v strede) počas jeho prejavu na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie v Prahe 17. novembra 2014. Demonštranti hádzali na hlavu štátu ČR sendviče, vajíčka a paradajky na protest proti jeho nedávnym výrokom.

Praha 17. novembra (TASR) - Niekoľko tisíc ľudí sa dnes predpoludním zišlo na pražskej Národnej triede na protestnej akcii "Chcem sa s vami porozprávať, pán prezident".

Prekáža im spôsob vyjadrovania prezidenta Miloša Zemana i to, ako podľa nich bagatelizoval udalosti, ktoré sa na Národnej triede udiali 17. novembra 1989, informuje spravodajský server Novinky.cz.

Ľudia si na demonštráciu priniesli transparenty odkazujúce na niektoré z kontroverzných vyhlásení, ktoré mal Zeman v poslednom čase - či už na adresu ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, či o inšpirácii Čínou. Následne ukázali prezidentovi symbolickú červenú kartu.
 

Výroky prezidenta Českej republiky o novembri 1989 si prečítajte TU

Minister pre ľudské práva a menšiny Jiří Dienstbier (ČSSD), ktorý sa takisto dostavil na Národnú triedu, píšu Novinky.cz, sa pozastavil nad tým, prečo Zeman označuje vtedajšiu demonštráciu za jednu z mnohých. Zeman podľa neho ešte v roku 1989 napísal článok, v ktorom sa vyjadril úplne inak.



Niektorí z demonštrantov si na červené karty pripísali jasnú požiadavku: Demisiu. Na piazzete Národného divadla sa objavili tibetské vlajky, ktoré mali pripomenúť nedávnu Zemanovu návštevu Číny, na ktorej český prezident povedal, že nemieni protistranu poučovať o ľudských právach.

Podobná akcia sa dnes uskutočnila i v Brne, všímajú si Novinky.cz. V najväčšom moravskom meste sa zišlo okolo 500 demonštrantov, ktorí sa zvolali prostredníctvom sociálnych sietí. "Nesúhlasíme s tým, akým spôsobom nás prezident zastupuje v zahraničí," uviedla organizátorka brnianskeho protestu.

Zeman v sobotu v debate k výročiu Nežnej revolúcie uviedol, že protest na Národnej triede v roku 1989 bol jednou z "x" demonštrácií a zákrok Zboru národnej bezpečnosti (ZNB) nebol nijaký "krvavý masaker", pripomínajú Novinky.cz.
 

Galéria: Proti Zemanovi protestovali v Prahe tisíce ľudí






Demonštranti na Albertove Zemana vypískali

Časť odporcov prezidenta ČR Miloša Zemana sa dnes z pražskej Národnej triedy presunula na Albertov, kde sa za účasti prezidentov ďalších krajín uskutočnilo odhalenie pamätnej tabule k udalostiam z Novembra 1989.

Ako informoval internetový server Novinky.cz, prejavy rušil piskot a skandovanie hesiel proti Zemanovi. Na Albertov údajne smerovali ďalšie tisíce odporcov českého prezidenta.



Príchod prezidentov susedných krajín: Andreja Kisku i jeho kolegovia z Maďarska, Nemecka a Poľska: Jánosa Ádera, Joachima Gaucka a Bronislawa Komorowského, na pódium sprevádzalo skandovanie: "Miloša do koša!" či "Demisiu!" adresované ich českému hostiteľovi Milošovi Zemanovi.

Rektor Karlovej univerzity Tomáš Zima sa demonštrantov márne pokúšal upokojiť, aby mohla zaznieť študentská hymna Gaudeamus igitur, konštatoval český spravodajský server. Rektor na prítomných apeloval, že počas Novembra 1989 sa demonštrovalo za to, aby ľudia mohli slobodne vyjadriť svoj názor, ale aj za to, aby bolo možné vypočuť si aj iných.



Prezidentovi krik neprekážal

Zeman vo svojom prejave vyhlásil, že mu neprekáža, keď ľudia kričia naňho, ale nemali by kričať, keď hovoria organizátori akcie. Uviedol, že sa nebojí - presne tak, ako sa nebál pred 25 rokmi, keď sa zúčastnil študentských protestov, aj keď to podľa neho bolo riskantné. Keď sa slovami: "Dnes je zbabelé hádzať vajíčka alebo čokoľvek iné" ohradil proti správaniu sa davu na Albertove, ľudia začali skandovať "Demisiu, demisiu".


Tisícky Čechov sa zišlo na Národnej triede v Prahe na protestnej akcii "Chcem sa s vami porozprávať, pán prezident" pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie 17. novembra 2014

Počas príhovoru poľského prezidenta Bronislawa Komorowského sa dav upokojil, dokonca sa aj tlieskalo. Prejavy nemeckého a slovenského prezidenta už demonštranti nerušili. Maďarský prezident János Áder požiadal prítomných o minútu ticha na pamiatku obetí komunizmu.

Na podporu prezidenta Zemana sa dnes na pražskom Klárove zišlo asi 60 ľudí, ktorí mali v rukách transparenty s heslami: "Miloš, sme s tebou!" alebo "Hanba pražskej kaviarni". Toto zhromaždenie usporiadali ľavicové iniciatívy s cieľom kriticky zhodnotiť vývoj v Česku za posledných 25 rokov a vyjadriť podporu prezidentovi Zemanovi, ktorý v posledných dňoch čelí ostrej kritike za svoje slová. Táto akcia sa zaobišla bez incidentov, aj keď niekoľko okoloidúcich namietalo, že prezident je grobian.

Oveľa vyššiu účasť mala dnes akcia prezidentových kritikov, ktorých sa v Prahe zišlo niekoľko tisíc a v Brne takmer 500. V oboch mestách ľudia prezidentovi Zemanovi symbolicky ukázali červenú kartu a na papieriky rovnakej farby mu písali odkazy, ktoré organizátori odovzdajú na Pražskom hrade.
 

Česi protestovali proti výrokom prezidenta Miloša Zemana o novembri 89 červenou kartou.



Ľudia si na demonštrácie priniesli transparenty odkazujúce na niektoré z kontroverzných vyhlásení, ktoré mal Zeman v poslednom čase - či už na adresu ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, či o inšpirácii Čínou. Ďalšie pobúrenie Zeman vyvolal, keď v sobotu v debate k výročiu Nežnej revolúcie, uviedol, že protest na Národnej triede v roku 1989 bol jednou z "x" demonštrácií a zákrok Zboru národnej bezpečnosti (ZNB) nebol nijaký "krvavý masaker", pripomínajú Novinky.cz.

Heslo "Miloša do koša", ktoré dnes zaznievalo na protizemanovských protestoch, ľudia skandovali aj v roku 1989 na adresu vtedajšieho generálneho tajomníka KSČ Milouša Jakeša, uviedli Novinky.cz.