Vatikán vylúčil nuncia podozrivého z pedofílie z radov duchovných

02.02.2015 13:45

Rodáka z poľského mesta Nowy Targ, ktorý sa doteraz mohol neobmedzene pohybovať po Vatikáne, čaká po nadobudnutí právoplatnosti cirkevného trestu civilný proces.

Josef Wesolowski na snímke z marca 2013

Vatikán 27. júna (TASR) - Bývalý nuncius Svätej stolice v Dominikánskej republike Józef Wesolowski už nie je duchovným. Prvostupňový tribunál Kongregácie pre náuku viery ho uznal vinným zo sexuálneho zneužívania a uplatnil v jeho prípade najťažší možný trest za pedofíliu podľa kanonického práva, teda vylúčenie z radov duchovných.

Wesolowski má teraz dva mesiace na odvolanie sa proti tomuto verdiktu. Informovali o tom poľská spravodajská televízia TVN24 a nemecká agentúra DPA.

Rodáka z poľského mesta Nowy Targ, ktorý sa doteraz mohol neobmedzene pohybovať po Vatikáne, čaká po nadobudnutí právoplatnosti cirkevného trestu civilný proces. V prípade potvrdenia viny súdom mu hrozí až desať rokov väzenia. Vzhľadom na vážnosť podozrení však Vatikán už teraz uplatní špeciálne opatrenia, ktoré podľa slov jeho hovorcu Federica Lombardiho budú spočívať v obmedzení Wesolowského slobody pohybu.

Nezákonné aktivity duchovného sú predmetom vyšetrovania tak v Dominikánskej republike, ako aj v jeho rodnom Poľsku. Wesolowski pred pôsobením v Dominikánskej republike zastupoval Vatikán v mnohých iných štátoch, vrátane Bolívie, Dánska, Indie, Juhoafrickej republiky, Japonska, Kazachstanu, Švajčiarska, Turkménska či Uzbekistanu.

Lombardi vlani v septembri informoval o odvolaní nuncia z Dominikánskej republiky, ktorého tamojšie médiá obvinili zo sexuálneho zneužívania detí, a jeho povolaní späť do Vatikánu, ako aj o otvorení vyšetrovania.

Duchovný mal podľa dominikánskeho investigatívneho novinára Nuria Pieru opakovane vyhľadávať platený pohlavný styk s nedospelými osobami v Santo Domingu, uviedli noviny Dominican Today.

Podľa poľskej prokuratúry dnešné správy z Vatikánu neovplyvnia jej ďalší postup. V prípade jedného poľského duchovného už vo februári dospela k obvineniu, v prípade bývalého nuncia si počká na detailnú správu o verdikte vatikánskeho tribunálu. Svätá stolica však už skôr dala najavo, že svojho občana na trestné stíhanie do Poľska nevydá. Za pedofíliu hrozí v Poľsku podľa platnej legislatívy až 12-ročné väzenie.

Už obvinený poľský duchovný Wojciech G. pôsobil do mája 2013 tiež v Dominikánskej republike, keď ho zbavili funkcie po tom, čo sa miestni obyvatelia sťažovali, že zneužíval miništrantov. Dve obvinenia sa týkajú jeho pôsobenia v Dominikánskej republike a dve ďalšie činnosti v Poľsku.