V dome vyšetrovaného čínskeho papaláša sa našli milióny a 37 kíl zlata

14.11.2014 19:38

Čínske úrady v provincii Che-pej objavili v dome funkcionára vládnucej komunistickej strany 37 kilogramov zlata, doklady k 68 nehnuteľnostiam a 120 miliónov jüanov (16 miliónov eur) v hotovosti.

Ilustračné foto

Peking 14. novembra (TASR) - Čínske úrady v provincii Che-pej objavili v dome funkcionára vládnucej komunistickej strany, ktorého vyšetrujú pre podozrenie z korupcie, 37 kilogramov zlata, doklady k 68 nehnuteľnostiam a 120 miliónov jüanov (16 miliónov eur) v hotovosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Protikorupčný orgán komunistickej strany - tzv. ústredná komisia pre kontrolu disciplíny - v provincii Che-pej, funkcionára vyšetruje pre podozrenie zo sprenevery, korupcie a zneužívania verejných financií.

Podľa oficiálnej čínskej agentúry Sinchua je čiastka, ktorá sa u bývalého riaditeľa vodárenskej spoločnosti v meste Pej-taj-che našla, šokujúca.

Čínsky Prezident Si Ťin-pching od svojho nástupu k moci zaviedol rozsiahle protikorupčné opatrenia, ktoré sa podľa jeho slov dotýkajú aj vysoko lietajúcich "tigrov", aj "múch" lietajúcich pri zemi. Prezident pred časom varoval, že problém je taký závažný, že by mohol ohroziť existenciu celej strany.