V Británii rozbili gang, ktorý predal tehotnú ženu (20) zo Slovenska

14.11.2014 20:48
Ilustračné foto

Manchester 14. novembra (TASR) - Britská polícia rozbila v oblasti mesta Manchester gang, ktorý obchodoval s ľuďmi a jeho obeťou sa stala aj tehotná 20-ročná žena zo Slovenska. Polícia zatkla pri raziách 13 podozrivých páchateľov, z toho desať mužov a tri ženy. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál britskej stanice BBC. Tehotnú ženu gang takmer vmanipuloval po fingovanom sobáši do interrupcie. Dvadsaťročnú Slovenku predal gang v metropolitnom grófstve Veľký Manchester za 15.000 libier a zorganizoval aj sobáš s mužom, ktorému hrozila deportácia z Británie, informovala polícia.

Žena povedala tlmočníkovi v nemocnici, že ju "predali proti jej vôli" a vyhliadka na interrupciu ju "vydesila".

Skupina desiatich zatknutých mužov a troch žien je vo veku 24-57 rokov a stále sa nachádzajú vo väzbe. Zadržali ich v stredu 12. novembra na adresách v mestách Rochdale, Failsworth a Cheetham Hill v oblasti Veľkého Manchesteru.

Polícia informovala, že žena, ktorá bola v 25. týždni tehotenstva, priletela v máji na letisko Lutton pri Londýne v presvedčení, že ide na návštevu sestry.

Stretla sa tam s mužom, ktorý tvrdil, že je priateľ jej sestry, a odviedol ju na adresu vo Failsworthe. Potom ju predal inému mužovi.

V júli ju vydali v Rochdale v súlade s islamským právom šaría.

Ženu zo Slovenska neskôr odviezli do nemocnice na stretnutie so ženou, ktorá vystupovala ako tlmočníčka a tá povedala zdravotníckemu personálu, že tehotná žena chce podstúpiť interrupciu.

So ženou zo Slovenska sa však rozprával aj nezávislý tlmočník a vtedy podľa polície vysvitlo, že "ženu predali na sobáš proti jej vôli". Polícia dodala, že žena vôbec nevedela o podlých motívoch skupiny a v čase, keď sa to dozvedela, bolo už príliš neskoro.

Podvedená žena povedala, že ju predali mužovi, s ktorým "žila za účelom zabezpečiť mu štatút prisťahovalca v Británii".

Policajný inšpektor James Faulkner vysvetlil, že v súčasnosti je trend obchodovať s tehotnými ženami, pretože podľa vžitých predstáv skôr dostanú prisťahovalecký štatút.

Polícia je presvedčená, že v meste Manchester je 400 prípadov fingovaných manželstiev.

Podozrivých teraz zadržiavajú vo väzbe za trestné činy obchodovania s ľuďmi a plánovania porušenia prisťahovaleckého zákona.