Útočníka z Bostonu Džochara Carnajeva poslal súd na smrť

16.05.2015 19:57
Carnajev bol obvinený zo zabitia troch ľudí a zranenia 264 ďalších na bostonskom maratóne v roku 2013. Obhajcovia žiadali doživotie a predpokladá sa, že podajú odvolanie.
carnajev
Džochar Carnajev bol odsúdený na trest smrti. Foto: ilustračné, SITA/AP
BOSTON 16. mája (WEBNOVINY) - Útočník na bostonský maratón Džochar Carnajev by mal za svoj čin zaplatiť smrťou. Rozhodla o tom v piatok jednomyseľne súdna porota.

Súd uznal Carnajeva, ktorý v roku 2013 aj s bratom zaútočil na maratón v Bostone, už v apríli vinným vo všetkých 30 bodoch obžaloby. Mladík podľa obvinení konal za účelom hromadného ničenia a zabíjania.

Obrazom: Peklo v cieli Bostonského maratónu
Jeho prominentná advokátka Judith Clarková vo svojej záverečnej reči reagovala priznaním viny svojho klienta vo všetkých bodoch obžaloby, no obhajovala ho tvrdením o silnom vplyve jeho brata Tamerlana.

Ten podľa nej pred dvoma rokmi všetko pripravil, zosnoval aj vykonal. Poprava by mala byť podľa verdiktu vykonaná smrtiacou injekciou. Obhajcovia žiadali doživotie, preto sa predpokladá, že sa odvolajú.

Odporúčame:

Príbuzní útočníka z bostonského maratónu veria v jeho nevinu

Útočník z maratónu v Bostone sa priznal, chcel ublížiť USA



Carnajev bol obvinený zo zabitia troch ľudí a zranenia 264 ďalších dvoma podomácky vyrobenými bombami vytvorenými z tlakových hrncov a odpálenými v apríli 2013 počas maratónu v Bostone za účasti bežcov z celého sveta.

Tri dni neskôr, keď sa Džochar a jeho starší brat Tamerlan pokúšali utiecť z mesta, zastrelili aj univerzitného policajta. Tamerlan zahynul ešte v tú noc, Džochara zatkli 19. apríla 2013, keď ho polícia objavila ukrytého v člne na jednom dvore.