Uprostred púšte sa našli telá 34 utečencov, zomreli od smädu

16.06.2016 12:24
Telá sa našli neďaleko nigersko-alžírskeho hraničného priechodu Assamakka.
utečenci Dve z obetí nigerské úrady identifikovali ako občanov Nigérie, štátna príslušnosť ďalších nie je známa. Foto: ilustračné, SITA/AP

Niamey 16. júna (WebNoviny.sk) - Telá 34 migrantov, medzi ktorými bolo aj 20 detí, našli minulý týždeň na púšti v africkom Nigeri. Informovalo o tom v stredu nigerské ministerstvo vnútra. Spresnilo, že migranti sa zrejme snažili cez púšť dostať do susedného Alžírska. V skupine bolo päť mužov, deväť žien a 20 detí. Telá sa našli neďaleko nigersko-alžírskeho hraničného priechodu Assamakka.

Nigerské ministerstvo vnútra podľa britskej spravodajskej spoločnosti BBC uviedlo, že migranti zomreli zrejme od smädu po tom, ako ich prevádzač zanechal v púšti. Smrť nastala medzi 6. a 12. júnom, dodal. Dve z obetí nigerské úrady identifikovali ako občanov Nigérie, štátna príslušnosť ďalších nie je známa.

Niger leží na prevádzačskej trase medzi subsaharskou Afrikou a Európou. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) pred časom informovala, že len vlani trasu cez vyprahnutú oblasť Agadez na sever Nigeru absolvovalo 120.000 ľudí.

Mali a Niger sa stali v uplynulých rokoch stali tranzitnými krajinami pre tisíce ilegálnych migrantov. Líbyi sa prevádzači snažia vyhýbať odvtedy, ako sa krajina zmieta v politickom chaose.                 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/1076016-uprostred-puste-sa-nasli-tela-34-utecencov-zomreli-od-smadu/