Smer zatiaľ vešticu Vaľovú pri možnom porušení zákona podržal. Opozícia tomu nerozumie

24.06.2015 14:29
11.9.2013 00:00   Ladislav Bariak

BRATISLAVA - Porušila poslankyňa Jana Vaľová (Smer-SD) zákon alebo nie? Odpoveď na túto otázku sa zástupkyňa ľavičiarov tak skoro nedozvie. Postarali sa o to jej vlastní stranícki kolegovia.

Či poslankyňa Jana Vaľová porušila zákon, bude verejnosť vedieť najskôr v októbri.

Vaľová, ktorá v minulosti mala živnosť napríklad na veštenie, či vykladanie z kariet, čelí pred parlamentným výborom pre nezlučiteľnosť funkcií občianskemu podaniu, podľa ktorého mala byť živnostníčkou v čase, keď už sedela v parlamentnej lavici. To pritom zákon neumožňuje. Ona samotná to však odmieta.

„Niekto, kto toto tvrdí, by mal predložiť aj relevantné dôkazy. Inak môže ktokoľvek prísť a obviniť kohokoľvek, že niečo robil alebo vykonával,“ odkázala poslankyňa vládnej strany sťažovateľom.

Predseda výboru Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) pripomenul, že poslanci nemali v utorok rozhodovať o konečnom verdikte, ale len o prijatí podnetu na ďalšie konanie.

„Samotné konanie pritom začalo už zaslaním tohto podnetu. Rozhodujeme len o tom, či ho prijmeme alebo ho odmietneme ako nekvalifikovaný, nespĺňajúci zákonné podmienky,“ podotkol Beblavý počas rokovania výboru.

Na ktorej strane je však pravda sa verejnosť dozvie najskôr počas októbrovej schôdze. Práve na vtedy totiž výbor hlasmi poslancov Smeru-SD odhlasoval, že sa bude týmto podnetom ďalej zaoberať. Dôvodom má byť snaha o podrobnejšie zoznámenie sa s celým prípadom.

Vládni zákonodarcovia tak nevypočuli hlasy opozičných kolegov, ktorí chceli pokračovať v konaní. Tí neskrývali nesúhlas s počínaním socialistov.

„Opozícia s prerušením rokovania nesúhlasila. Súhlasím s tým, že si potrebujeme preštudovať vecné podklady, ale to by sa malo diať práve v tomto konaní,“ podotkol Beblavý.

Počínanie poslancov Smeru-SD sa tak začína podobať na nedávny prípad, keď rovnaký výbor mal rozhodnúť o možnom porušení zákona zo strany predsedu parlamentu Pavla Pašku.

V jeho prípade mal výbor rozhodnúť, či účinkovaním v televíznom spote robil alebo nerobil reklamu spravodajskej televízie TA3. Skôr než mohol ale výbor v tejto veci rozhodnúť, zástupcovia ľavičiarov svojim hlasovaním zhodili podanie zo stola.

aktualne.atlas.sk/smer-zatial-vesticu-valovu-pri-moznom-poruseni-zakona-podrzal-opozicia-tomu-nerozumie/slovensko/politika/