Sexuálne násilie v polepšovni preverí generálna prokuratúra

14.09.2016 12:49
Previerku stavu zákonnosti v resocializačnom centre vykoná GP po skončení kontroly zo strany Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny a po návrate klientov a zamestnancov centra z výletu.

 

ciznar Generálny prokurátor Jaromír Čižnár Foto: archívne, SITA/Marián Peiger


BRATISLAVA 12. septembra (WebNoviny.sk) - Generálna prokuratúra (GP) dala príkaz Okresnej prokuratúre v Trnave vykonať previerku v resocializačnom centre Čistý deň v Galante na základe medializovaných informácií o údajom sexuálnom zneužívaní neplnoletého 14-ročného dievčaťa.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár tiež nariadil Krajskej prokuratúre v Trnave a v Trenčíne preveriť zákonnosť postupov a nariadení v dvoch trestných veciach (podozrenie zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania), v ktorých bolo trestné stíhanie zastavené. Nariadil tiež správovú povinnosť v trestnej veci, v ktorej trestné konanie stále prebieha (podozrenie z trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby), a to až do právoplatného skončenia trestného konania. Novinárom to dnes povedal námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky.
 

Odporúčame:

Richter odmieta politizáciu kauzy zneužitia dievčaťa

Postup úradov v kauze zneužívania bol štandardný, tvrdí Fico




Generálna prokuratúra o kauze pred jej medializáciou nemala žiadne informácie

Previerku stavu zákonnosti v resocializačnom centre vykoná prokuratúra po skončení kontroly zo strany Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny a po návrate klientov a zamestnancov centra z výletu v Chorvátsku. Prokurátori totiž podľa Šufliarskeho chcú hovoriť najmä s maloletými osobami, a to bez prítomnosti ďalších osôb.

"GP na základe týchto analýz posúdi úplnosť a zákonnosť vykonaného dokazovania, správnosť a zákonnosť rozhodnutí a prijme následné zákonné opatrenia," povedal Šufliarsky. Pripomenul, že prokuratúra môže skúmať len to, či sú všetky činnosti a postupy centra v súlade so zákonom, a z toho vyvodiť právne dôsledky. Odobrať akreditáciu centru môže len ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. GP podľa Šufliarskeho preverí aj ďalšie medializované informácie súvisiace s touto kauzou vrátane vyhrážok voči redaktorke TV Markíza Kristíne Kövesovej či trestného oznámenia zo strany maloletej obeti domáceho násilia voči jej rodičom.

Šufliarsky tiež poznamenal, že GP o kauze pred jej medializáciou nemala žiadne informácie. "My sme tieto informácie získali z virtuálneho priestoru od osôb, ktoré majú ústavné postavenie. Myslím si, že osoby, ktoré sú ústavnými činiteľmi, by mali mať minimálne právne vedomie, aby vedeli, že ak disponujú závažnými informáciami, ktoré môžu mať trestno-právne konzekvencie, mali by tieto skutočnosti oznámiť nielen médiám, ale aj orgánom činným v trestnom konaní," vyhlásil.


Rozhodnutia vyšetrovateľov boli preskúmané dozorovými prokurátormi

Na základe medializovaných informácií sa prípadom intenzívne zaoberá aj polícia, potvrdila trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Trestné oznámenia, ktoré boli v minulosti nahlásené (29.05.2015 a 26.08.2015), boli zo strany polície riadne zadokumentované a vyšetrované zákonným spôsobom. V oboch prípadoch bolo trestné stíhanie zastavené (26.11.2015 a 17.05.2016), lebo skutky, ako ich uvádzali oznamovateľky, nie sú trestným činom, vysvetlila hovorkyňa. V rámci vyšetrovania bolo vykonané okrem iných dôkazov aj znalecké dokazovanie zo psychologického vyšetrenia. Ich závery umožňovali v kontexte s inými dôkazmi konštatovať, že oznámený skutok nie je trestným činom. Obidve rozhodnutia vyšetrovateľov boli preskúmané dozorovými prokurátormi a boli vyhodnotené ako zákonné a dôvodné, dodala.

Poslankyňa NR SR za SaS Natália Blahová prípad údajného znásilnenia neplnoletého 14-ročného dievča zverejnila v piatok 9. septembra večer na základe listinných dôkazov - trestných oznámení, lekárskych nálezov a písomných výpovedí ďalších svedkov na svojom blogu v príspevku nazvanom "Requiem pre znásilnené dievčatá" na webstránke Denníka N https://dennikn.sk/blog/requiem-pre-znasilnene-dievcata/?ref=top. V tomto centre boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky.                 

www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/1101301-sexualne-nasilie-v-polepsovni-preveri-generalna-prokuratura/