Séria spomienkových podujatí Remember November pripomenie revolúciu

14.11.2014 21:04

Akcie budú v regiónoch.

Na snímke z 21. novembra 1989 Václavské námestie v Prahe zaplnené 200-tisícovým davom demonštrantov.
Bratislava 14. novembra (TASR) – Séria podujatí Remember November pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie bude v tomto roku zameraná na tému Revolúcia v regiónoch. Už po štvrtý raz ju organizuje Nadácia Milana Šimečku.

Programový riaditeľ nadácie Laco Oravec vysvetlil, že je potrebné takto sa opakovane prinavracať k ideám a ideálom Nežnej revolúcie, ktorá predstavuje jedno z najdôležitejších období našej histórie. Je to podľa neho dôležité pre to, aby sme boli schopní kriticky vnímať súčasný vývoj na Slovensku.

"Stáť na námestiach pred 25 rokmi nebolo nejakým rozmarom, ale predstavovalo veľký kus občianskej odvahy a túžby po spravodlivejšej krajine," konštatoval Oravec.

Už dnes štartuje séria podujatí tematickou prehliadkou Bratislavy pod názvom Po stopách revolúcie, ktorú nadácia pripravila aj vlani. V sobotu (15.11.) večer bude uvedený film s názvom 1989: Z denníka Ivany A. českej organizácie Člověk v tísni, informoval projektový manažér nadácie Peter Leponi.

"Po ňom predstavíme výsledky projektu Študenti po stopách totality, v rámci ktorého študenti viacerých stredných škôl odhaľovali príbeh revolúcie v ich meste," doplnil.

Na nedeľu (16.11.) nadácia v spolupráci so Spoločnosťou pre občiansku diskusiu pripravila spomienkové stretnutie predstaviteľov lokálnych štruktúr Verejnosti proti násiliu a autentických aktérov revolúcie z okresov a regiónov celého Slovenska. Uskutoční sa v priestoroch Umeleckej besedy pod názvom Revolúcia bez konca. Práve tu sa konalo aj prvé protestné zhromaždenie v Novembri 1989.

V rámci Večera pre všímavých, ktorý bude v pondelok (17.11.), pripravila Nadácia Milana Šimečku diskusiu s názvom Revolúcia v regiónoch. S moderátorom Lacom Oravcom budú v priestoroch kaviarne Gorila.sk Urban Space diskutovať Peter Tatár a Ján Bencúr o Nežnej revolúcii mimo Bratislavy.