Rusko uzná parlamentné voľby na Ukrajine: 26.10.2014 (nedeľa)

24.10.2014 14:35

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk varoval pred možnými pokusmi Ruska narušiť predčasné parlamentné voľby.

Muž si na námestí v Kyjeve kupuje toaletný papier s podobizňou ruského prezidenta Vladimira Putina

Moskva 24. októbra (TASR) - Rusko uzná výsledok predčasných parlamentných volieb na Ukrajine, ktoré sú naplánované na 26. októbra. Povedal to vo štvrtok šéf ruskej prezidentskej administratívy Sergej Ivanov.

"Uznáme ich. Chceme, aby sa Ukrajina stala normálnym a civilizovaným štátom, ktorý nebude nepriateľský voči Rusku," citovala Ivanova agentúra TASS.

Ivanov taktiež povedal, že izolovať Rusko je nemožné. Sankcie voči Moskve sú podľa jeho vyjadrenia len snahou o nátlak.

"Celý svet nemá v pláne nás izolovať. Skutočné sankcie uvaľuje iba Bezpečnostná rada OSN. Všetko ostatné je len snaha o nátlak, nie sú to sankcie," konštatoval Ivanov.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk varoval pred možnými pokusmi Ruska narušiť predčasné parlamentné voľby. Vzhľadom na túto hrozbu vláda nariadila prijať dodatočné bezpečnostné opatrenia v snahe predísť teroristickým útokom.

Ukrajinská Ústredná volebná komisia (ÚVK) zabezpečila dodávku hlasovacích lístkov pre nedeľňajšie voľby aj do Luhanskej a čiastočnej aj do Doneckej oblasti, ktoré proruskí separatisti na jar vyhlásili za ľudové republiky a odmietajú sa podriadiť vláde v Kyjeve. Vedenia oboch samozvaných republík opakovane vyhlasovali, že na ich území sa neuskutočnia žiadne voľby organizované kyjevskou vládou. Podľa prognóz ÚVK by sa však mohli konať v približne polovici volebných obvodov Donbasu.