Regina neodvysielala omšu, kňaz v nej podporil referendum

23.01.2015 20:50

Podľa RTVS hraničila časť liturgie s porušovaním zákona. Rozhlas ju chcel vykrátiť, kňaz s tým nesúhlasil. Cirkev hovorí o cenzúre, nahrávku nezverejnila.

PREŠOV. Emócie pred blížiacim sa referendom sa stupňujú. Na prešovskom gréckokatolíckom arcibiskupstve zostali zaskočení z udalostí posledných dní.

V stredu 14. januára prišli do prešovského gréckokatolíckeho chrámu nahrávať sv. liturgiu v predpríprave z redaktori z Rádia Regina.

Prenos záznamu z nej bol plánovaný na nedeľu 18. januára. Kňaz Rastislav Baka tomu prispôsobil aj obsah homílie.

„Vo svojej homílii som rozobral najprv sv. evanjelium, ktoré bolo na danú nedeľu. Bolo to evanjelium o Zachejovi. A potom som jednou vetou povzbudil ľudí k referendu, ktoré bude 7. februára. Aby prišli podporiť rodinu, morálku, čistotu,“ vysvetlil kňaz, ktorý vtedy slúžil liturgiu a zároveň sa prihovoril v kázni.

Na druhý deň ho telefonicky kontaktovali z rádia práve pre krátenie kázne. Chceli ju zostrihať.

Podľa slov kňaza, chceli najprv vystrihnúť jednu vetu, potom dve a nakoniec dve minúty. „Človek nevie, čo vystrihnú a ja som sa obával, ako bude potom kázeň vyzerať.“

V telefonáte mu na prvom mieste vytkli otázku referenda.

„Ďalšie vety, ktoré im nesedeli, som citoval zo životného príbehu, ktorý bol medializovaný,“ vysvetlil Rastislav Baka na margo kázne, ktorú si vždy vopred pripravuje čerpaním z rôznych prameňov.

 

Ako povedal, prial si, aby bola kázeň odvysielaná v podobe, ako ju predniesol v chráme.

S rozhlasom národnostného vysielania vraj nahráva už 14 rokov a nikdy sa s takýmto prístupom nestretol.

Napísal aj list so svojím stanoviskom, liturgia však odvysielaná nebola.

Arcibiskup: Nová totalita?

Pre tieto udalosti kontaktoval telefonicky generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku gréckokatolícky arcibiskup Ján Babjak.

Navrhol mu, aby sa sv. lituriga bola odvysielaná v náhradnom čase v priebehu dvoch dní.

Keďže sa, podľa slov arcibiskupa, Mika vyjadril, že nie je vo veci zorientovaný, dohodli sa, že obdrží z rúk arcibiskupa stanovisko písomne.

K 23. januáru však Ján Babjak nedostal ani oficiálne stanovisko, ani nebola liturgia odvysielaná.

Arcibiskup Ján Babjak vzniknutej situácii nerozumie. Pokladá to za novodobú cenzúru. „Ide predovšetkým o neopodstatnenú cenzúru homílie, aká nemá na Slovensku obdobu,“ zhodnotil Babjak.

„Ide o porušenie náboženskej slobody prejavu, ktorá je zaručená Ústavou SR a tiež ide o porušenie práv národnostnej menšiny Rusínov, pre ktorých mala byť táto liturgia odvysielaná. A zároveň dodávam, že bol porušený aj medzinárodný dohovor medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou,“ vymenoval Babjak.

Spomenul na časy totality, s ktorou má práve gréckokatolícka cirkev bohaté trpké spomienky. „Ako mám tomu rozumieť? Nastala nová totalita po 25 rokoch?“ kladie otázky.

Dosiaľ nikto do kázní nezasahoval

Ako povedal hovorca gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík, roky mali plodnú spoluprácu.

Kedysi častejšie, teraz v menšej periodicite mali kňazi homílie.

„Teraz máme raz za dva mesiace my, gréckokatolíci, prístup cez Rádio Regina, kde máme príhovor kňaza a liturgiu v cikrevnoslovankom jazyku. Nikdy sa nám nestalo, aby niekto posudzoval, čo kňaz alebo biskup vo vysielaní povie,“ vysvetlil Petrík.

V nedeľu 18. januára bola podľa jeho slov vysielaná miesto pôvodnej gréckokatolíckej sv. liturgie iná, rímskokatolícka sv. omša.

Arcibiskup Babjak zdôraznil, že už mali v priebehu týždňa spätnú väzbu od veriacich, čo sa vlastne stalo, prečo „svoju“ liturgiu nepočuli.

„Stalo sa to prvýkrát, že si niekto dovolil zasahovať do prejavu kňaza v garantovanom programe vo verejnoprávom vysielaní,“ zhodnotil Petrík.

Arcibiskup zvažuje právne kroky. Bude trvať na tom, aby liturgie boli vysielané v priamom prenose.

RTVS odmieta obvinenia z cenzúry

Dominika Šulková, manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou RTVS, uviedla: "RTVS si váži slobodu prejavu a odmieta obvinenia z cenzúry ako aj akúkoľvek formu nátlaku. Spornou bola časť kázne duchovného Rastislava Baka. RTVS v predmetnej veci postupovala striktne podľa zákona a ponúkla duchovnému možnosť vystrihnutia časti kázne."

Podľa nej nešlo o obsah, ktorý by hovoril o hodnotách, ale podľa RTVS bola táto časť homílie v rozpore s platnou legislatívou.

"Bola v rozpore s pravidlami vysielania RTVS pred referendom, hraničí podľa nášho názoru s tzv. „hate speech“, ale aj s porušovaním slovenskej a medzinárodnej legislatívy," dodala.

Inkriminovaná časť homílie je podľa nej navyše v rozpore s § 3 ods. 3 zákona o RTVS, podľa ktorého "tvoria programovú službu RTVS spravodajské, publicistické, dokumentárne, dramatické, hudobné, športové, zábavné a vzdelávacie programy, programy pre deti a mládež, iné programy, ktoré utvárajú podmienky na spoločenskú dohodu vo veciach verejných s cieľom posilniť vzájomné porozumenie, toleranciu a podporovať súdržnosť rozmanitej spoločnosti."

"K objasneniu celej situácie je nevyhnutné zaoberať sa konkrétnymi formuláciami v predmetnej kázni, preto RTVS požiadala duchovného ako aj gréckokatolícku cirkev o súhlas s jej zverejnením," uzavrela.