Pýtame sa na referendum (1): Vladyka Milan Lach, predseda Fóra života Marek Michalčík a hovorca KBS Martin Kramara

20.01.2015 18:34
S blížiacim referendom za rodinu dala cesta+ priestor kresťanským osobnostiam a známym ľuďom, aby odpovedali na našu otázku. Inšpirujte sa ich odpoveďami.

Otázka: Zúčastníte sa referenda za rodinu? Ak áno, ako plánujete odpovedať a prečo si vyberiete tieto možnosti?

...

Vladyka Milan Lach, pomocný biskup Prešovskej archieparchie:

Odpoviem 3x áno. 

Prečo si vyberiem tieto možnosti? Lebo dnes ešte môžem slobodne povedať, čo si myslím. O pár mesiacov za to isté môžem sedieť v base. Nepreháňam. Tak podobne začal komunizmus v Československu, len s tým rozdielom, že vtedy išli direktívy z Moskvy a dnes z Bruselu. RTVS porušuje slobodu slova, nedovolí do 7. februára, aby na kázňach kňazi mohli povedať to, čo sme hovorili stále. Že rodina je svätyňou lásky. A to hovoríme, že sme v demokratickej spoločnosti.

...

Marek Michalčík, podpredseda Fóra života:

Využívam jedinečnú príležitosť, ktorá sa nám núka 7. februára, pôjdem na referendum a budem hlasovať 3x áno.

Každý múdry človek sa poučí zo skúseností druhých. Prvou skúsenosťou, ktorá ma motivuje ísť na referendum, je skúsenosť viacerých zahraničných štátov. V posledných dvoch desaťročiach v nich bola presadená legislatíva redefinujúca manželstvo, a to nielen napriek prirodzenému a racionálnemu zmyslu manželstva, ale aj napriek názoru väčšiny občanov - cez rozhodnutia súdov alebo politických elít. A to, že tieto tlaky existujú už aj na Slovensku, je zrejmé z viacerých krokov posledných vládnych garnitúr, či z mediálnej kampane proti referendu, ktorú predvádzajú akože nezávislé médiá.  

Druhou skúsenosťou je skúsenosť generácií pred nami. Sme známi ako rodinne zameraný národ s hlbokými rodinnými vzťahmi. Toto je naše bohatstvo, naše dedičstvo, ktoré je nemysliteľné bez mamy a otca. Manželstvo a rodina už beztak čelia mnohým negatívnym trendom, ktoré spôsobujú, že je čoraz ťažšie vnímať ich zmysel a nenahraditeľný prínos. Potrebujú ochranu a znovuobjavenie, nie rezignáciu vo forme ich redefinície. Želal by som si, aby naše deti mali šancu rozumieť zmyslu manželstva a rodiny, veď čo lepšie im môžeme dať, ak nie základ pre vybudovanie domova? Rodina nás zachová, ak my zachováme rodinu.

V mnohých krajinách ľudia nemali možnosť vyjadriť sa k tomu, ako má vyzerať manželstvo. Nová definícia manželstva im bola nanútená elitou. My máme šancu sa k tomu vyjadriť v referende. Ja urobím tak isto a na tri položené otázky budem odpovedať 3x áno.

...

Martin Kramara, hovorca KBS:

Referenda sa zúčastním a na otázky odpoviem súhlasne, pretože ich zameraním je chrániť hodnoty, ktoré pokladám za správne. Hlasovať pôjdem preto, lebo dnes si ešte môžem myslieť a verejne povedať, že dva plus dva sú štyri. O pár rokov to už tak byť nemusí. Boli časy, keď sa našich rodičov pýtali, či sú vysporiadaní s niektorou otázkou a keď odpovedali "nesprávne" mali sa na čo tešiť.

Som veľmi vďačný za slobodu myslenia a vyjadrovania - dar, ktorý nám vybojovali generácie pred nami. Oni ju nemali. Ja ju nechcem stratiť.